Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael v odvete za výbuch nálože podnikol ďalší nálet na pásmo Gazy

Nálet izraelských jednotiek na Gazu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Informácie o prípadných obetiach, zranených alebo škodách neboli bezprostredne k dispozícii.

Jeruzalem 11. apríla (TASR) - Izraelské lietadlá podnikli v stredu viacero náletov na objekty v palestínskom pásme Gazy, ktoré údajne patria hnutiu Hamas. Informácie o prípadných obetiach, zranených alebo škodách neboli bezprostredne k dispozícii, píše agentúra AP.

Zo strany Izraela šlo o odvetu za výbuch nálože nastraženej na pri pohraničnom oplotení. Nálož explodovala v blízkosti buldozéra izraelskej armády. Pri výbuchu nebol nikto zranený.

Izrael pripisuje Hamasu zodpovednosť za rozpútanie masových protestných akcií, ktoré sa odohrávajú na palestínskej strane hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom. Tieto protesty prerástli do potýčok medzi demonštrantami a príslušníkmi izraelskej armády, ktoré si už vyžiadali 26 obetí na životoch i mnoho zranených.

Radikáli z hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, avizovali niekoľkotýždňové protesty proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma a 70. výročiu vzniku štátu Izrael. Požadujú tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.