Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izrael v OSN odmietol výzvy na trvalé prímerie

Palestínčania sa pozerajú na škody po izraelskom bombardovaní v Rafahu, na juhu pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelský diplomat pokračoval, že k ukončeniu bojov môže dôjsť len vtedy, ak Hamas prepustí všetkých rukojemníkov a vydá všetkých aktérov útoku na Izrael zo 7. októbra.

New York 30. novembra (TASR) - Izrael v stredu v Bezpečnostnej rade OSN odmietol výzvy na trvalé prímerie vo vojne, ktorú vedie v palestínskom Pásme Gazy proti radikálnemu hnutiu Hamas.

"Každý, kto podporuje prímerie, v podstate podporuje Hamas a pokračovanie vlády teroru v Gaze," vyhlásil izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan.

"Nedá sa žiadať prímerie a zároveň tvrdiť, že sa hľadá riešenie konfliktu," poznamenal Erdan a dodal, že Hamas nie je partnerom pre spoľahlivý mier.

Argumentoval, že "Hamas verejne vyhlásil..., že 7. október (deň útoku Hamasu na Izrael) sa bude opakovať znova a znova, kým Izrael neprestane existovať". "Ako brániť svojich občanov pred takouto jasnou hrozbou prímerím," pýtal sa Erdan na zasadnutí BR OSN.

Izraelský diplomat pokračoval, že k ukončeniu bojov môže dôjsť len vtedy, ak Hamas prepustí všetkých rukojemníkov a vydá všetkých aktérov útoku na Izrael zo 7. októbra.

Izrael a Hamas v noci na štvrtok prostredníctvom sprostredkovateľov pokračovali v rokovaniach o prepustení ďalšej skupiny izraelských rukojemníkov, ktorá by sa mohla dostať na slobodu vo štvrtok, čo by súčasne znamenalo predĺženie dohody o prímerí. Pôvodná dohoda o zastavení oaľby prestane platiť vo štvrtok o 07.00 h miestneho času.

Denník The Times of Israel (TOI) v noci na štvrtok informoval, že v Jeruzaleme zasadá vojnový kabinet, aby dosiahol dohodu o ďalších krokoch Izraela.

Televízia Kešet 12 uviedla, že sprostredkovatelia predložili zoznam izraelských rukojemníkov určených na výmenu za palestínskych väzňov, ktorý je pre Izrael neprijateľný. Izrael dal údajne jasne najavo, že zoznam musí byť upravený, aby prímerie mohlo byť znova predĺžené.

Zdroj z hnutia Hamas v stredu, niekoľko hodín pred vypršaním prímeria v bojoch s Izraelom, informoval, že palestínska strana nie je spokojná s izraelskými návrhmi na ďalšie predĺženie prímeria.

Zdroj pre AFP spresnil, že rozhovory sa zamerali na predĺženie prímeria o "dva alebo viac dní", počas ktorých by dochádzalo k každodenným výmenám rukojemníkov za palestínskych väzňov. Pokračovali by aj dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy.