Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael varoval Palestínčanov pred poškodzovaním plota na hraniciach

Palestínski demonštranti hádžu kamene na izraelských vojakov počas zrážok na hranici Izraela v pásme Gazy. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Militantné palestínske hnutie Hamas, ktoré protesty organizuje, predpokladá, že demonštrácií sa zúčastnia desaťtisíce ľudí a mohlo by pri nich dôjsť k prieniku protestujúcich na izraelské územie.

Jeruzalem 14. mája (TASR) - Izrael varoval v pondelok obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život, napísala agentúra AP.

Izrael "zasiahne proti akémukoľvek pokusu o poškodenie bezpečnostného plota alebo proti pokusom o ohrozenie zdravia príslušníkov izraelských ozbrojených síl," uvádza sa na letákoch, ktoré v pondelok nad pásmom Gazy zhadzovali lietadlá izraelských vzdušných síl.

Militantné palestínske hnutie Hamas, ktoré protesty organizuje, predpokladá, že pondelňajších demonštrácií sa zúčastnia desaťtisíce ľudí a mohlo by pri nich dôjsť k prieniku protestujúcich na izraelské územie.

Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme naplánovanému na pondelňajšie popoludnie.

Od marca prišlo pri zásahoch izraelských bezpečnostných síl proti demonštrantom o život 42 Palestínčanov a ďalších 1800 ich utrpelo zranenia.

Hamas ovládol pásmo Gazy v roku 2007, keď vyvrcholili boje medzi ním a umierneným hnutím Fatah vládnucim v Predjordánsku. Územie čelí blokáde, ekonomickému chaosu a humanitárnym problémom.