Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael vymenoval po diplomatickom spore nového veľvyslanca v Jordánsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Stalo sa tak sedem mesiacov po tom, ako sa personál ambasády vrátil do Izraela po incidente, pri ktorom člen ochranky veľvyslanectva zabil dvoch jordánskych občanov.

Jeruzalem 8. februára (TASR) - Izrael vymenoval nového veľvyslanca v Jordánsku. Stalo sa tak sedem mesiacov po tom, ako sa personál ambasády vrátil do Izraela po incidente, pri ktorom člen ochranky veľvyslanectva zabil dvoch jordánskych občanov.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že Amira Weissbroda, vedúceho blízkovýchodného odboru na ministerstve, vymenovali za šéfa misie v Ammáne.

Ambasádu po júlovom incidente uzavreli a izraelský veľvyslanec sa vrátil do vlasti aj so spomínaným ochrankárom. Ten tvrdil, že konal v sebaobrane a doma ho privítali ako hrdinu, čo nahnevalo Jordáncov.

Streľba vyvolala krízu medzi oboma krajinami, ktoré podpísali mierovú dohodu v roku 1994 a spolupracujú v bezpečnostných a iných záležitostiach, pripomína agentúra AP.

Izrael opätovne otvoril veľvyslanectvo minulý mesiac po tom, ako podľa jordánskych predstaviteľov vyslovil poľutovanie nad incidentom a rodinám zabitých ponúkol finančné odškodnenie.