Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael vyslal vojakov do Predjordánska

Na snímke hliadkujú izraelskí vojaci Foto: TASR/AP

Izraelský minister obrany Moše Jaalon dnes navštívil miesto streľby a prisľúbil, že chytia páchateľov, ktorí zastrelili manželskú dvojicu židovských osadníkov.

Jeruzalem 2. októbra (TASR) - Izraelská armáda vyslala dnes stovky vojakov na západný breh Jordánu po tom, čo ozbrojení Palestínčania v predchádzajúci deň zastrelili manželskú dvojicu židovských osadníkov, vezúcu v aute svoje štyri deti. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelský minister obrany Moše Jaalon dnes navštívil miesto streľby a prisľúbil, že páchateľov chytia. Minister zároveň obvinil palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása z podnecovania tohto druhu násilia.

Strelci spustili paľbu vo štvrtok večer na vozidlo idúce neďaleko palestínskej dediny Bajt Fúrík. Zabili Ejtama a Maamu Henkinovcov, obyvateľov židovskej osady v Predjordánsku, teda na palestínskom západnom brehu Jordánu. Ich štyri deti, ktoré sedeli na zadných sedadlách a videli svojich rodičov umierať, inak vyviazli z útoku bez ujmy. K streľbe došlo po sérii útokov Palestínčanov kameňmi a zápalnými fľašami. Izrael sa zaprisahal, že proti tejto hrozbe zakročí a potlačí ju. V týchto dňoch zvýšil zatýkanie páchateľov.