Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Izrael vyzval na evakuáciu severnej časti pásma Gazy

Izrael vyzval dnes obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby opustili svoje domovy, čo podľa agentúry AP naznačuje možnosť blížiaceho sa útoku izraelských pozemných síl. Foto: TASR/AP
Izrael vyzval dnes obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby opustili svoje domovy, čo podľa agentúry AP naznačuje možnosť blížiaceho sa útoku izraelských pozemných síl. Foto: TASR/AP

Izraelské letectvo dnes ráno zhadzovalo na severe pásma Gazy letáky vyzývajúce obyvateľov na evakuáciu.

Jeruzalem 13. júla (TASR) - Izrael vyzval dnes obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby opustili svoje domovy, čo podľa agentúry AP naznačuje možnosť blížiaceho sa útoku izraelských pozemných síl.

Izraelské letectvo dnes ráno zhadzovalo na severe pásma Gazy letáky vyzývajúce obyvateľov na evakuáciu. Izraelské jednotky podľa hovorcu armády začnú dnes niekedy po 12.00 h miestneho času (10.00 SELČ) "krátke a dočasné" ťaženie proti severnej časti pásma Gazy.

Výzva na evakuáciu prišla po tom, ako izraelské špeciálne jednotky uskutočnili na severe pásma Gazy rýchly výpad, pri ktorom údajne zničili raketovú základňu militantov. Pri útoku sa ľahko zranili štyria vojaci.

V priebehu šesť dní trvajúcej izraelskej ofenzívy zahynulo v pásme Gazy viac ako 160 Palestínčanov. Palestínski militanti vypálili za ten čas na Izrael približne 700 rakiet. Židovský štát zatiaľ žiadne obete raketových útokov nehlásil.

Požiar v Gaze:


Tisíce ľudí sa pod vedením pápeža modlili za mier na Blízkom východe


Pápež František dnes na Námestí sv. Petra vo Vatikáne viedol vopred neohlásenú, tichú modlitbu desiatok tisíc prítomných za ukončenie bojov na Blízkom východe.

Pápež, keď sa dnes tak ako každú nedeľu ukázal v okne pútnikom a turistom, vyzval na neochabujúce modlitby za mier vo Svätej zemi. A povedal, že nepovažuje "za zbytočné" stretnutie prezidentov Izraela a Palestínčanov, ktoré zorganizoval vo Vatikáne 8. júna. A vyzval ľudí, aby sa vyhli záveru, že "násilie a nenávisť zvíťazia nad dialógom a zmierením".

Na snímke Pápež František.
FOTO TASR/AP
Izrael minulý týždeň rozšíril svoju leteckú ofenzívu na ciele Hamasu v pásme Gazy, na čo militanti zintenzívnili svoje ostreľovanie Izraela.

Pápež František označil najnovší vývoj udalostí za "tragický". Medzinárodné diplomatické úsilie sa snaží izraelsko-palestínske boje zastaviť a obnoviť prímerie.

Prímerie v Gaze je pre Francúzsko absolútnou prioritou

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes povedal, že zabezpečenie prímeria v pásme Gazy a zastavenie eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi je pre Francúzsko prioritou číslo jeden, informovala agentúra Reuters.

"V Gaze a Izraeli je absolútnou prioritou prímerie," uviedol Fabius vo Viedni, kde okrem irackého jadrového programu rokujú ministri zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) a Spojených štátov aj o najnovšom vývoji konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy.

"V tomto kontexte nebezpečnej eskalácie Francúzsko požaduje obnovenie prímeria z roku 2012," dodal Fabius.

V dôsledku palestínskeho ostreľovania zrušili koncert Neila Younga

V dôsledku raketových útokov palestínskych militantov boli izraelské úrady nútené zrušiť koncert rockového veterána Neila Younga, ktorý sa mal konať vo štvrtok v Tel Avive. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa hovorcu polície Mickyho Rosenfelda koncert z bezpečnostných dôvodov zrušila polícia, aby "ľudia, ktorí sú v dosahu rakiet z Gazy, neboli vystavení zbytočnému riziku".

Na koncert kanadského speváka, ktorý sa mal konať v telavivskom parku Jarkon, si podľa organizátorov kúpilo lístky približne 30.000 ľudí. Young, ktorého sprevádza jeho dlhoročná kapela Crazy Horse, naposledy koncertoval v Izraeli v 90. rokoch.

V ostatných mesiacoch vystúpilo v Izraeli viacero umelcov vrátane skupín Rolling Stones a Pixies, speváka Justina Timberlaka alebo speváčky Rihanny, a to aj napriek nátlaku propalestínskych skupín, aby svoje vystúpenia na protest proti izraelskej politike voči Palestínčanom zrušili.