Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael potvrdil, že plánuje zabrať pôdu v Predjordánsku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na uvedenej pôde už čiastočne hospodária židovskí osadníci. Nachádza sa v oblasti, ktorá je úplne pod izraelskou civilnou a vojenskou kontrolou.

Jeruzalem 21. januára (TASR) - Izrael dnes potvrdil, že si plánuje privlastniť veľkú plochu úrodnej pôdy na okupovanom západnom brehu Jordánu, v blízkosti hranice s Jordánskom. Tento krok pravdepodobne zvýši napätie medzi židovským štátom a jeho západnými spojencami a vyvolá ďalšiu kritiku v medzinárodnom spoločenstve.

Príslušné oddelenie izraelského ministerstva obrany uviedlo v e-maile zaslanom tlačovej agentúre Reuters, že bolo prijaté politické rozhodnutie zabrať uvedené územie na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku) a "vyhlásenie tejto pôdy za štátnu je v posledných fázach".

O privlastnení pôdy informoval ako prvý izraelský armádny rozhlas. Bude sa týkať 154 hektárov v Jordánskom údolí blízko mesta Jericho, teda oblasti, kde už Izrael vybudoval mnoho fariem pre židovských osadníkov. Túto oblasť si však nárokujú Palestínčania, ktorý ju chcú zahrnúť do svojho štátu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu odsúdil zabratie pôdy, ktoré bude najväčším na západnom brehu Jordánu od augusta 2014.

"Osídľovacie aktivity sú porušením medzinárodného práva a protirečia verejným vyhláseniam izraelskej vlády, že zastáva riešenie konfliktu (s Palestínčanmi) v podobe dvoch štátov (Izraela a Palestíny)," napísal Pan Ki-mun vo vyhlásení.

Na uvedenej pôde už čiastočne hospodária židovskí osadníci. Nachádza sa v oblasti, ktorá je úplne pod izraelskou civilnou a vojenskou kontrolou - je neďaleko severného cípu Mŕtveho mora. V súčasnosti tam nežijú žiadni Palestínčania.