Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelčania zadržali páchateľa útoku na židovskú osadníčku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V posledných štyroch mesiacoch dochádza prakticky denne k útokom Palestínčanov na Izraelčanov.

Jeruzalem 19. januára (TASR) - Izraelská armáda dnes informovala o zadržaní Palestínčana, ktorý je podozrivý, že v nedeľu na smrť dobodal 38-ročnú Izraelčanku. Útok sa odohral pred očami jej detí v židovskej osade na západnom brehu Jordánu (Predjordánsku).

Ako informovala agentúra AP, 15-ročného podozrivého Palestínčana zadržali dnes v dedine Jatta, ležiacej južne od Hebronu. K dolapeniu došlo po dvoch dňoch intenzívneho pátrania.

Do stráženej židovskej osady Otniel sa mladík dostal cez dieru v bezpečnostnom plote, informoval dnes spravodajský server Ynetnews.com. Na svoju obeť, matku šiestich detí Dafnu Meirovú, zaútočil odzadu nožom do oblasti hlavy.

V posledných štyroch mesiacoch dochádza prakticky denne k útokom Palestínčanov na Izraelčanov. Palestínčania zabili pri útokoch už 25 Izraelčanov a amerického študenta. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 146 Palestínčanov, z nich 101 boli podľa Izraela útočníci. Zvyšok zahynul pri potýčkach s izraelskými vojakmi.

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.