Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská vláda schválila zákon, že Izrael je národný štát Židov

Izrael Foto:

Návrh vyvolá ďalšie napätie vo vzťahoch s arabskými Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Jeruzalem 23. novembra (TASR) - Izraelská vláda dnes schválila diskutabilný návrh zákona, ktorý oficiálne definuje Izrael ako národný štát Židov. Návrh ešte musí schváliť parlament, kým nadobudne platnosť, isté však je, že vyvolá ďalšie napätie vo vzťahoch s arabskými Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Informovala dnes tlačová agentúra AP.

Návrh zákona by mohol tiež otriasť koaličnou vládou premiéra Benjamina Netanjahua, vzhľadom na ostrý nesúhlas, ktorý vyjadrili dvaja z premiérových centristických partnerov.

Zákon vyzýva na uznanie židovského charakteru Izraela, ustanovuje židovské právo ako inšpiráciu pre legislatívu a ruší arabčinu ako oficiálny jazyk. Podľa oponentov oslabuje demokratický charakter Izraela a podľa obhajcov ľudských práv je rasistický.

Arabi tvoria asi 20 percent populácie Izraela a sú ostro proti tomuto návrhu zákona, dodala AP.

Izraelskí vojaci zastrelili v pásme Gazy Palestínčana

Izraelskí vojaci zastrelili dnes na severe pásma Gazy Palestínčana, informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa agentúry Reuters ide o prvý takýto prípad od augustového skončenia 50 dní trvajúcej vojny v pásme Gazy.

Podľa palestínskeho ministerstva vojaci zastrelili 32-ročného muža východne od utečeneckého tábora Džabalíja. Jeden z príbuzných obete povedal, že muž pátral po spevavých vtákoch, ktoré hniezdia na stromoch v blízkosti izraelskej hranice.

Podľa agentúry DPA izraelská armáda reagovala vyhlásením, že k hraničnému plotu sa priblížili dve podozrivé osoby. Po neuposlúchnutí výzvy "Stoj!" izraelskí vojaci varovne vystrelili do vzduchu, potom na podozrivých "extrémistov", pričom jedného zasiahli a druhý utiekol, uviedol hovorca armády.