Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael zasiahol Hizballáh v Libanone po nových útokoch na svoje územie

Libanonskí vojaci stoja na kopci v pohraničnej obci na juhu Libanonu, z ktorého je výhľad na severoizraelské mesto Metula v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V Libanone vyhlásili na stredu štátny smútok po útoku v Gaze.

Tel Aviv/Bejrút 18. októbra (TASR) – Izraelská armáda znovu útočila na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. Náletmi reagovala na opakované ostreľovanie Izraela z tejto susednej krajiny, ako oznámila v noci na stredu, informuje TASR podľa agentúr DPA a AFP.

Od rozsiahleho útoku militantov palestínskeho Hamasu na Izrael, ktorý reagoval údermi v pásme Gazy, dochádza v oblasti izraelsko-libanonskej hranice pravidelne k incidentom vyvolávajúcim obavy z ďalšej eskalácie.

Hizballáh, politická a vojenská organizácia, ktorá má podporu zo strany Iránu a je aj spojencom Hamasu, vyhlásil na stredu "deň hnevu" po útoku na nemocnicu v pásme Gazy s predpokladanými stovkami obetí.

Hizballáh obvinil z útoku Izrael a vyzval moslimov a Arabov, aby okamžite vyšli do ulíc. Izraelská armáda uviedla, že explóziu spôsobila raketa odpálená skupinou Islamský džihád.

Vyhlásenie Hizballáhu prišlo v čase, keď sa pred veľvyslanectvami USA a Francúzska v Libanone zišli stovky demonštrantov. Libanonské bezpečnostné sily rozháňali dav pred americkou ambasádou slzotvorným plynom po tom, ako protestujúci hádzali na veľvyslanectvo kamene.

V Libanone vyhlásili na stredu štátny smútok po útoku v Gaze.