Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izrael zatvoril dôležitý hraničný priechod do pásma Gazy

Hraničný priechod Kerem Šalom. Foto: TASR/AP

Kerem Šalom ostane otvorený iba pre dodávky humanitárnej pomoci vrátane liekov a potravín.

Jeruzalem 10. júla (TASR) - Izrael zatvoril dôležitý priechod Kerem Šalom na hraniciach s pásmom Gazy. K tomuto kroku pristúpil v reakcii na podpaľačské útoky a pokusy Palestínčanov preniknúť na jeho územie, informovala v utorok spravodajská stanica BBC.

Kerem Šalom ostane otvorený iba pre dodávky humanitárnej pomoci vrátane liekov a potravín smerujúcich do pásma Gazy. Uzavretie tohto priechodu nariadil v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zároveň prisľúbil, že proti militantom z palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gaze zakročí "tvrdou rukou". Hovorca Hamasu nazval opatrenie Izraelu "novým zločinom voči ľudskosti".

Palestínčania vypúšťajú už od apríla z pásma Gazy na Izrael šarkany a balóny s horiacimi a zápalnými predmetmi. Tie spôsobili na juhu Izraela dovedna už okolo 750 požiarov, a podľa tamojších úradov zničili vyše 2600 hektárov poľnohospodárskej pôdy a lesných porastov.

V pásme Gazy, kontrolovanom militantnou organizáciou Hamas, sa od konca marca konajú pravidelné protesty proti 11 rokov trvajúcej izraelskej blokáde tejto enklávy na pobreží Stredozemného mora. Demonštrácie často sprevádza násilie. Izraelské sily pri potláčaní nepokojov používajú streľbu ostrými nábojmi a slzotvorný plyn, pričom zabili už viac ako 130 ľudí.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú Izrael z neprimerane tvrdých zákrokov voči demonštrantom. Podľa Izraela však vojaci strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú spravidla členovia palestínskych militantných skupín, ktorí sa pokúšajú preraziť plot a preniknúť na izraelské územie.