Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izrael zaútočil na továreň na výrobu hliníka, zranil 2 civilistov

Vzplanutie izraelskej armády je vidieť nad Aita al-Shaab, libanonskou pohraničnou dedinou s Izraelom v južnom Libanone. Foto: TASR/AP

Táto továreň sa nachádza približne 15 kilometrov od izraelských hraníc.

Bejrút 18. novembra (TASR) - Izraelská armáda v sobotu zasiahla továreň na výrobu hliníka v Libanone, uviedla libanonská Národná tlačová agentúra (NNA). Zranenia utrpeli dvaja civilisti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nepriateľský (izraelský) dron odpálil dve rakety na továreň na výrobu hliníka... tá následne začala horieť," uviedla NNA. Starosta jednej obce v blízkosti továrne pre AFP uviedol, že zranenia utrpeli dvaja civilisti, ktorých následne previezli do nemocnice.

Táto továreň sa nachádza približne 15 kilometrov od izraelských hraníc. Podľa NNA išlo o prvý útok v tomto regióne na juhu Libanonu od vojny Izraela a libanonského militantného hnutia Hizballáh v roku 2006. Doteraz sa útoky odohrávali takmer výlučne v pohraničnej oblasti.

NNA informovala aj o ďalších delostreleckých útokoch a náletoch Izraela na niekoľko oblastí na juhu Libanonu. Hizballáh zároveň informoval o piatich útokoch na severnú hranicu Izraela a o zostrelení izraelského dronu Hermes 450.

Po tom, ako sa po vpáde palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra začala rozsiahla operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom v Pásme Gazy, sa situácia vyostrila aj na libanonsko-izraelských hraniciach.

Pri cezhraničných útokoch militantov z Libanonu zahynulo podľa izraelskej armády a zdravotníkov doteraz najmenej sedem izraelských vojakov a traja civilisti. Izraelské odvetné útoky si vyžiadali vyše 90 mŕtvych vrátane desiatich civilistov. Zároveň zo svojich domovov v pohraničí utiekli tisíce ľudí.