Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael zbombardoval v pásme Gazy budovu televíznej stanice al-Aksá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K náletu došlo po vypálení série varovných neexplodujúcich striel so zámerom iniciovať evakuáciu ľudí z budovy.

Gaza 13. novembra (TASR) - Izraelské vojenské lietadlá v pondelok zbombardovali v palestínskom pásme Gazy budovu televíznej stanice al-Aksá, ktorú prevádzkuje fundamentalistická organizácia Hamas. K náletu došlo po vypálení série varovných neexplodujúcich striel so zámerom iniciovať evakuáciu ľudí z budovy.

Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete na životoch, hoci okolitá zástavba utrpela materiálne škody, informovala v noci na utorok tlačová agentúra Reuters. Palestínski militanti následne pohrozili Izraelu tvrdou odvetou. Vysielanie stanice al-Aksá bolo krátko po izraelskom útoku obnovené z neznámej lokality.

Armáda židovského štátu potvrdila zničenie televíznej budovy s tým, že stanica "prispieva k vojenským akciám Hamasu poskytovaním operačných správ militantom, usmerňovaním a otvoreným vyzývaním na teroristické činy proti Izraelu, ako aj poskytovaním rád, ako tieto činy vykonať", dopĺňa tlačová agentúra AFP.

Intenzívne cezhraničné boje medzi Izraelom a Palestínčanmi vypukli v nedeľu po operácii izraelských špeciálnych síl v pásme Gazy. Palestínski militanti odpovedali vypálením rakiet a mínometných granátov na územie židovského štátu.

Hamas vyzval na vyšetrovanie bombardovania civilistov


Palestínska fundamentalistická organizácia Hamas vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie "zámerných izraelských útokov na civilistov a civilné zariadenia".

Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra DPA.

"Izraelská okupácia prekračuje všetky červené čiary a porušuje všetky medzinárodné dohovory. Ihneď by sa malo vyhlásiť nezávislé vyšetrovanie týchto príšerných izraelských zločinov. Hamas je pripravený poskytnúť všetky dôkazy o zločinoch Izraela proti ľudskosti," uviedla vo vyhlásení táto sunnitská organizácia, ktorá kontroluje pásmo Gazy.

Hamas zároveň vyzval OSN, aby obžalovala židovský štát na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) v Haagu. Hamas tvrdí, že izraelské stíhačky útočia "len na civilné miesta", pričom násilie v tejto pobrežnej enkláve eskaluje od nedele.

Izrael tvrdí, že Hamas využíva civilistov ako ľudské štíty.

Militanti z Gazy vystrelili v pondelok na Izrael desiatky rakiet a mínometných granátov. Izraelské letectvo reagovalo sériou náletov na pozície militantov z Hamasu a menšej palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád.

Pri bojoch medzi izraelskými silami a palestínskymi militantmi v pásme Gazy prišlo v nedeľu večer o život sedem Palestínčanov a jeden izraelský vojak. Hamas prisľúbil odvetu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa po nedeľných udalostiach v Gaze rozhodol skrátiť svoju návštevu Paríža a vrátiť sa domov. V pondelok večer bol na stretnutí s ministrom obrany a veliteľom armády.

OSN sa spoločne s Egyptom snaží sprostredkovať ukončenie bojov v pásme Gazy. Uviedol to úrad osobitného koordinátora OSN pre blízkovýchodný mierový proces Nikolaja Mladenova.

OSN sa s Egyptom snaží sprostredkovať ukončenie bojov


Organizácia Spojených národov sa spoločne s Egyptom snaží sprostredkovať ukončenie bojov v palestínskom pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Uviedol to úrad osobitného koordinátora OSN pre blízkovýchodný mierový proces Nikolaja Mladenova, ktorý citovala agentúra AP.

Príslušný úrad OSN uviedol, že momentálne prebiehajú snahy s cieľom "zabezpečiť, aby Gaza ustúpila". OSN vyzvala na ukončenie raketového ostreľovania a obmedzenie útokov "všetkých strán".

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri náletoch zahynuli najmenej traja Palestínčania.

Izraelské záchranné zložky uviedli, že raketa vystrelená z Gazy zasiahla autobus prechádzajúci cez pohraničnú oblasť, pričom ťažké zranenia utrpel 19-ročný muž. Zranených bolo najmenej ďalších sedem ľudí.

K raketovým útokom sa v spoločnom vyhlásení prihlásili Hamas aj skupina Islamský džihád. Jej hovorca uviedol, že obe skupiny sa rozhodli pomstiť za nedeľný izraelský útok v Gaze.

Raketa vypálená z Gazy zasiahla dom v Aškelone, hlásia jednu obeť


Život jedného civilistu - muža - z juhoizraelského mesta Aškelon si v utorok ráno vyžiadal zásah bytového domu raketou vypálenou z palestínskeho pásma Gazy. Informovala o tom izraelská záchranná služba. Stav ďalšej zranenej osoby - ženy - označujú lekári za kritický.

Pri raketových útokoch bolo zranených najmenej 53 ľudí, informovali izraelské lekárske zdroje.

Denník Haarec napísal, že zabitým mužom je zrejme Palestínčan z Predjordánska.

Izraelská strana v reakcii raketovú paľbu na to podnikla nálety na ciele v Gaze, odkiaľ palestínski militanti vedú momentálne najintenzívnejšiu vlnu raketových útokov od roku 2014, keď sa Izrael a Gaza tiež dostali do ozbrojeného konfliktu.

Izraelské vojenské velenie v utorok uviedlo, že od pondelkového podvečera palestínski ozbrojenci z Gazy smerom na juh Izraela vypálili najmenej 370 rakiet, pričom asi 100 z nich zneškodnil izraelský protiraketový systém Železná kupola.

Izrael v odvetných náletoch zasiahol v pásme Gazy viac ako 100 cieľov.

Vzhľadom na vývoj situácie Izrael v utorok stiahol k hraniciam s pásmom Gazy ďalšie obrnené jednotky a pechotu.

Palestínčania sa vyhrážajú aj údermi na Ašdod a Beerševu


Palestínski ozbrojenci sa Izraelu vyhrážajú raketovými a mínometnými útokmi aj na juhoizraelské mestá Ašdod a Beerševa, ak židovský štát bude pokračovať v náletoch na "civilné objekty" v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AP.

Tieto vyhrážky sú reakciou na nálety izraelských lietadiel na vyše 100 objektov v tejto palestínskej enkláve. Medzi zasiahnutými cieľmi bolo aj sídlo miestnej televíznej stanice al-Aksá a budovy bývalého hotela, o ktorom sa tvrdí, že vládnemu hnutiu Hamas slúži na "teroristické účely".

Tieto izraelské nálety boli pritom reakciou Izraela na okolo 370 rakiet a mínometných granátov, ktoré Palestínčania vypálili smerom na juh Izraela od pondelka podvečera.

Mesto Aškelon má viac ako 130.000 obyvateľov. Ašdod a Beerševa, ktoré sú od hraníc s pásmom Gazy vzdialené viac, majú vyše 200.000 obyvateľov.

Izraelská armáda sa chystá povolať záložníkov, zasadá bezpečnostný kabinet



Izraelská armáda chce v súvislosti s vývojom situácie na juhu Izraela povolať do aktívnej služby aj záložníkov.

Podľa denníka The Times of Israel to uviedol hovorca armády Ronen Manelis. Denník na svojom webe v utorok napísal, že tento krok naznačuje prípravy na rozsiahlu vojenskú operáciu izraelskej armády v palestínskom pásme Gazy.

Manelis vo vysielaní rozhlasovej stanice 101.5 FM Radio spresnil, že oznámenie o povolaní záložníkov sa očakáva v najbližších hodinách.

V súvislosti s vyostrením bezpečnostnej situácie bolo na utorok dopoludnia zvolané ďalšie zasadnutie izraelského bezpečnostného kabinetu.

Viacerí ministri pri príchode na rokovanie uviedli, že majú v úmysle podporiť zintenzívnenie vojenskej reakcie Izraela na raketové údery z pásma Gazy. Podľa verejnoprávneho rozhlasu však súčasne poznamenali, že všetko závisí od operatívnych plánov, ktoré bude na schôdzke prezentovať armáda.

Medzičasom izraelská armáda informovala, že palestínski radikáli od pondelka podvečera smerom na juh Izraela vypálili vyše 400 rakiet a mínometných granátov.

Velenie izraelskej armády viní za eskaláciu bezpečnostnej situácie palestínske militantné hnutie Hamas. Hovorca armády dodal, že izraelská armáda v odvete za raketové útoky pri svojich náletoch zasiahla už viac ako 150 vojenských objektov, vrátane štyroch považovaných za strategicky dôležité. Ide o vládne budovy používané na vojenské účely.

Zástupca izraelskej armády na brífingu pre zahraničných novinárov povedal, že palestínski radikáli v pásme Gazy "ešte ani zďaleka nevyčerpali (svoje) zásoby rakiet". "Domnievame sa, že majú najmenej 20.000 rakiet a mínometných granátov," povedal.

Palestínske rakety a mínometné granáty zasiahli už juhoizraelské mesto Aškelon. Hnutie Hamas pritom pohrozilo, že ak Izrael bude pokračovať v svojich náletoch na Gazu, budú nasledovať aj raketové útoky na mestá Ašdod a Beerševa, ležiace ďalej od hranice s pásmom Gazy.

Abbás skrátil návštevu Kuvajtu vzhľadom na situáciu v Gaze



Predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás skrátil svoju návštevu Kuvajtu a vracia sa do Ramalláhu vzhľadom na aktuálne vyostrenie situácie v pásme Gazy. Informoval o tom v utorok na svojom webe denník The Times of Israel.

Abbás pricestoval do Kuvajtu v pondelok a jeho návšteva mala trvať dva dni. Mal sa stretnúť s vysokopostavenými predstaviteľmi Kuvajtu a rokovať s nimi o najnovšom vývoji na palestínskych územiach.

Palestínska agentúra WAFA v noci na utorok informovala, že Abbás vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo do vývoja situácie v pásme Gazy, zastavilo "izraelskú agresiu a zabránilo ďalšiemu ničeniu a nestabilite".

Spúšťačom eskalácie, ktorá je najzávažnejšia od roku 2014, bola neúspešná operácia izraelskej armády z nedele večera.

Jej komando sa vtedy v civilnom aute infiltrovalo do južnej časti pásma Gazy, kde ho však zastavila hliadka ozbrojeného krídla hnutia Hamas - Brigád Izeddín al-Kassám. V následnej prestrelke prišiel o život jeden člen izraelského komanda, ktoré požiadalo o posily a krytie svojho návratu do Izraela lietadlami.

Pri prenasledovaní izraelského komanda, ktoré sprevádzala prestrelka, zahynuli šiesti palestínski ozbrojenci.

Napätie sa ešte viac vystupňovalo po pohrebe palestínskych obetí, keď hnutia Hamas a Islamský džihád výzývali na pomstenie zabitých bojovníkov a začali podnikať raketové a mínometné útoky na juh Izraela.

Izrael na raketové údery odpovedal náletmi a cielenými útokmi na tie objekty v pásme Gazy, ktoré sú podľa neho využívané na vojenské účely. Obe strany konfliktu hlásia obete na životoch i zranených.

V školách na juhu Izraela zrušili vyučovanie, paľba z Gazy pokračuje



Vyučovanie v školách na juhu Izraela bolo v utorok zrušené vzhľadom na to, že oblasť je vystavená intenzívnej raketovej a mínometnej paľbe z palestínskeho pásma Gazy. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník The Times of Israel.

Izraelská armáda v utorok informovala, že palestínske hnutie Hamas a jeho spojenci vypálili od pondelka podvečera na juh Izraela vyše 400 rakiet a mínometných granátov.

Časť z nich zlikvidoval izraelský protiraketový systém Železná kupola. Pomerne veľký počet z nich dopadol na nezastavané územia. Vo viacerých však rakety a granáty zasiahli budovy, pričom vznikli značné materiálne škody.

Izraelská armáda vydala samosprávnym úradom na juhu Izraela nariadenie zrušiť dnešné vyučovanie v školách už v pondelok večer. Nepracujú ani úrady - výnimkou sú tie z nich, ktorých činnosť je nutná. Na juhu Izraela nie sú dnes povolené ani žiadne verejné zhromaždenia.

Obyvateľov týchto oblastí armáda v pondelok večer, keď sa paľba z palestínskych území začala, vyzvali, aby sa až do odvolania zdržiavali v protiraketových krytoch.

Táto výzva sa objavila po tom, ako riadená protitanková strela vypálená z palestínskeho územia v pondelok popoludní zasiahla na juhu Izraela zaparkovaný autobus s vojakmi. Vážne zranenia pritom utrpel 19-ročný mladík.

V dôsledku tohto incidentu, ako aj po sérii raketových a mínometných útokov potom izraelské letectvo podniklo nálety na pásmo Gazy, pričom sa zameriavalo na objekty využívané Hamasom na vojenské účely.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva si izraelské údery v Gaze v priebehu posledných takmer 24 hodín vyžiadali už šesť životov. Doposiaľ poslednou obeťou sa stal v utorok 20-ročný Palestínčan, napísala agentúra AFP.

Izraelská armáda uviedla, že jeden z jej vrtuľníkov spustil paľbu na skupinu osôb, ktoré sa pokúšali preniknúť cez pohraničný plot na územie židovského štátu.