Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael povolal do zbrane ďalších 16-tisíc záložníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od začiatku konfliktu v Gaze povolal Izrael do aktívnej služby celkom 86.000 záložníkov.

Jeruzalem 31. júla (TASR) - Izraelské ozbrojené sily povolali dnes do aktívnej vojenskej služby 16.000 záložníkov, ktorí sa zapoja do operácie proti hnutiu Hamas v pásme Gazy. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Dnešné opatrenie má izraelskej armáde pomôcť výrazne zintenzívniť už 23 dní trvajúcu ofenzívu v Gaze.

Od vypuknutia bojov 8. júla zahynulo v pásme Gazy najmenej 1361 Palestínčanov, väčšinou civilistov. Izrael hlási 56 mŕtvych vojakov a troch civilistov.

Armáda dnes na Twitteri oznámila, že za uplynulých 24 hodín zaútočila na 110 cieľov v Gaze, z toho bolo päť veliteľských centier militantov.

Židovský štát k pristúpil mobilizácii záloh po ďalšom dni prudkých bojov, v ktorých prišlo o život 119 Palestínčanov a traja príslušníci izraelskej armády.

Od začiatku konfliktu v Gaze povolal Izrael do aktívnej služby celkom 86.000 záložníkov.

USA kritizovali Izrael za ostreľovanie zariadenia OSN a civilné obete


Ostreľovanie zariadenia OSN v Gaze, ktorého sa tento týždeň dopustila izraelská armáda, je podľa hovorcu Bieleho domu neprijateľné a neobhájiteľné. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Ostreľovanie zariadenia OSN, v ktorom bývajú nevinní civilisti utekajúci pred násilím, je absolútne neprijateľné a absolútne neobhájiteľné," vyhlásil hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Pentagón dnes vyzval Izrael, aby urobil viac pre ochranu životov civilistov v priebehu vojenských operácii v Gaze. Konflikt si podľa amerického najvyššieho velenia vyžiadal priveľkú cenu na civilnom obyvateľstve.

"Straty na civilistoch v Gaze boli privysoké. A už je jasné, že Izraelčania musia urobiť viac, aby splnili svoje veľmi vysoké štandardy - ich veľmi vysoké a veľmi verejné štandardy - na ochranu životov civilistov," povedal hovorca Pentagónu plukovník Steve Warren.

Podľa predstaviteľov Gazy prišlo pri vojenskej ofenzíve v pásme o život 1370 Palestínčanov, väčšina z nich boli civilisti. Židovský štát uvádza, že zahynulo 56 izraelských vojakov a traja civilisti.