Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Izrael zbúral domy palestínskych útočníkov z vlaňajšieho októbra

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Židovský štát tvrdí, že demolácie domov - také, ako bola napríklad aj dnešná operácia - sú účinným prostriedkom na odstrašenie útočníkov.

Jeruzalem 4. januára (TASR) - Izraelská armáda dnes oznámila, že zbúrala domy dvoch palestínskych Arabov, ktorí vlani spáchali útoky na Izraelčanov so smrteľnými následkami. Priestory so zdemolovanými domami policajti následne pre verejnosť uzavreli. Informuje o tom agentúra AP.

Prvý z útočníkov, menom Bahá Ilaján, strieľal v októbri na cestujúcich v autobuse a zabil pritom troch ľudí. V ten istý deň druhý z atentátnikov, Alá abú Džamál, vbehol do chodcov autom a potom začal ľudí okolo seba bodať nožom, pričom jedného usmrtil. Oboch Palestínčanov na mieste zastrelili.

Židovský štát tvrdí, že demolácie domov - také, ako bola napríklad aj dnešná operácia - sú účinným prostriedkom na odstrašenie útočníkov. Kritici však hovoria, že táto taktika sa rovná kolektívnemu trestu.

Odkedy v polovici septembra vypukla súčasná vlna izraelsko-palestínskych násilností, zabili palestínski Arabi pri svojich útokoch už 21 Izraelčanov. Zastrelených bolo pritom 131 Palestínčanov, z ktorých 90-ti boli podľa tvrdenia izraelských bezpečnostných síl útočníci.