Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael zostrelil pri hraniciach so Sýriou ďalší dron

Protiraketový systém Patriot Foto: TASR/AP

Bezpilotné lietadlo bolo zneškodnené raketou typu Patriot.

Jeruzalem 11. novembra (TASR) - Izraelskí vojaci v sobotu zostrelili nad Golanskými výšinami špionážny dron, ktorý sa pokúšal preniknúť zo Sýrie nad územie Izraela.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa izraelskej armády s tým, že bezpilotné lietadlo bolo zneškodnené raketou typu Patriot.

Zatiaľ nie je jasné, či sa dron dostal do Izraelom kontrolovanej časti Golanských výšin, keď bol zostrelený. Nie je známe ani to, kto dron na diaľku riadil, uviedla agentúra AP.

Armádny zdroj pre Reuters vyslovil predpoklad, že dron "bol pravdepodobne ruskej výroby a patril sýrskemu režimu". Reuters pritom poznamenal, že izraelská strana nepredložila dôkazy, ktoré by potvrdzovali túto hypotézu.

Izrael v septembri oznámil, že pri hraniciach so Sýriou zostrelil bezpilotné lietadlo, ktoré narušilo jeho vzdušný priestor. Hovorca izraelskej armády vtedy uviedol, že išlo o dron iránskej výroby, ktorý vzlietol z letiska v sýrskom Damasku. Podľa hovorcu tento dron poslalo na prieskum libanonské hnutie Hizballáh, ktoré bojuje v sýrskej občianskej vojne po boku tamojšej vlády.

Izrael vtedy súčasne jednoznačne deklaroval, že v povojnovej Sýrii neakceptuje stálu prítomnosť Iránu alebo jeho milícií v blízkosti svojich hraníc.