Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael zrušil nomináciu bývalého vodcu osadníkov na post veľvyslanca

Ilustračné foto. Foto:

Dani Dajan bol na post veľvyslanca v Brazílii nominovaný ešte v auguste.

Jeruzalem 28. marca (TASR) - Izrael dnes zrušil nomináciu bývalého vodcu židovských osadníkov v Predjordánsku Daniho Dajana na post veľvyslanca v Brazílii. Židovský štát tak ukončil sedem mesiacov trvajúci spor s Brazíliou, ktorá odmietala prevziať Dajanove poverovacie listiny. Informovala o tom agentúra AP.

Kancelária izraelského premiéra dnes uviedla, že namiesto postu veľvyslanca v Brazílii bude Dajan zastávať úrad generálneho konzula v New Yorku.

Dajan, ktorý je bývalým predsedom rady židovských osadníkov v Predjordánsku bol na post veľvyslanca v Brazílii nominovaný ešte v auguste. Brazília, ktorá je proti zakladaniu židovských osád v Predjordánsku, však odmietla prevziať jeho poverovacie listiny.

Palestínčania si chcú vybudovať nezávislý štát v Predjordánsku, pásme Gazy a východnom Jeruzaleme, na územiach, ktoré Izrael obsadil vo vojne v roku 1967.

Izrael v januári potvrdil, že si v rámci Predjordánska mieni ponechať rozsiahlu úrodnú oblasť v blízkosti rieky Jordán, kde už bolo vybudovaných viacero židovských poľnohospodárskych osád.

Väčšina medzinárodného spoločenstva považuje izraelské osady na tomto území za nezákonné a nelegitímne.