Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Izrael zvažuje jednostranný krok voči Palestínčanom, povedal Barak

Ehud Barak sa už pred týždňom vyjadril, že ani predbežný súhlas Iránu o sprístupnení svojich jadrových zariadení inšpektorom OSN nevylučuje možný izraelský útok.

Jeruzalem 30. mája (TASR) - Izrael zvažuje "jednostranný krok", ak už dlhší čas stagnujúce izraelsko-palestínske rokovania nepovedú k dohode. Vyhlásil to dnes minister obrany židovského štátu Ehud Barak, ktorého citovala agentúra AP.

Člen vlády premiéra Benjamina Netanjahua síce nešpecifikoval, o aký jednostranný krok pôjde, jeho vyjadrenie však vyvolalo u znalcov pomerov prekvapenie.

Barak totiž naznačil, že by Izrael za istých podmienok mohol opustiť ním obsadené oblasti Predjordánska, pričom terajší šéf izraelskej vlády Netanjahu bol v roku 2005 proti podobnému stiahnutiu sa Izraela z pásma Gazy.

Konkrétne to však nespomenul, takže jednostranný krok Izraela môže mať aj inú podobu.

Šéf izraelského rezortu obrany súčasne poukázal na nutnosť pozastavenia kontroverzne vnímaného iránskeho jadrového programu, kým nie je neskoro. Naznačujúc i možnosť eventuálneho izraelského úderu povedal, že na programe dňa sú všetky riešenia.

Ehud Barak sa už pred týždňom vyjadril, že ani predbežný súhlas Iránu o sprístupnení svojich jadrových zariadení inšpektorom OSN nevylučuje možný izraelský útok.

Na margo dohody medzi Teheránom a Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) sa vyjadril skepticky a nazval ju úskokom iránskej strany na odvrátenie tlaku medzinárodného spoločenstva. "Jadrový Irán je neakceptovateľný a nemali by sa vylúčiť žiadne možnosti," uviedol vtedy pre izraelský armádny rozhlas.