Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael zverejnil interaktívnu mapu s evakuačnými zónami v Pásme Gazy

Izraelskí vojaci v piatok 1. decembra 2023 zaujímajú pozície pri hraniciach s pásmom Gazy pri pohľade z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda ju zverejnila "v rámci prípravy na ďalšiu fázu vojny", a to niekoľko hodín po tom, ako v Gaze obnovila bojové operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu.

Tel Aviv 1. decembra (TASR) - Izraelská armáda zverejnila v piatok interaktívnu mapu s vyznačenými evakuačnými zónami pre civilistov v Pásme Gazy, kde sa po vypršaní prímeria obnovili boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Interaktívna mapa v arabčine rozdeľuje palestínsku enklávu na zóny tak, aby tamojším obyvateľom umožnila "zorientovať sa, pochopiť pokyny a v prípade potreby sa z konkrétnych miest presunúť do bezpečia". Izraelská armáda ju zverejnila "v rámci prípravy na ďalšiu fázu vojny", a to niekoľko hodín po tom, ako v Gaze obnovila bojové operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu.

K obnoveniu bojov došlo po tom, ako vypršalo týždeň trvajúce prímerie. Katar, Egypt a Spojené štáty pomohli bojujúcim stranám vyjednať prestávku v bojoch, ktorá sa začala 24. novembra. Pôvodne išlo o štvordňové prímerie, ktoré bolo dvakrát predĺžené a napokon vypršalo v piatok o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ), keďže tretie predĺženie sa už vyjednať nepodarilo.

Izraelské obranné sily uviedli, že už krátko pred vypršaním prímeria boli na územie Izraela z Gazy vypálené rakety. Hamas zároveň podľa Izraela nedodržal dohodnuté prepustenie všetkých žien-rukojemníčok, ktoré z Izraela uniesol pri bezprecedentných útokoch zo 7. októbra.

Hamas naopak obvinil Izrael z toho, že odmietol všetky jeho ponuky na predĺženie prímeria. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, zároveň medzičasom informovalo, že od obnovenia bojov a bombardovania zo strany izraelskej armády zahynulo v tejto palestínskej enkláve už viac ako 100 ľudí.

Samotná izraelská armáda oznámila, že od vypršania prímeria zasiahla v Gaze už "viac ako 200 cieľov teroristov," píše agentúra AFP. "V priebehu niekoľkých uplynulých hodín (izraelské) pozemné, vzdušné a námorné sily zasiahli ciele teroristov na severe a juhu Pásma Gazy vrátane Chán Júnisu a Rafahu," uviedla vo vyhlásení.