Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Izrael zverejnil video a ďalšie detaily z útoku Hamas

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy 23. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Tlačový odbor izraelskej vlády zverejnil okrem toho údajné podrobné plány Hamasu na útok s inštrukciami o unášaní Izraelčanov, ktoré sa našli u útočníkov.

Jeruzalem 23. októbra (TASR) - Izraelská vláda zverejnila videozáznam a ďalšie detaily týkajúce útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry DPA.

Na videu je vidieť, ako ozbrojení militanti strieľajú na izraelské vozidlo a zabíjajú členov jeho posádky. Video obsahuje zábery z auta i z kamier umiestnených na telách útočníkov. Niektorí militanti na videu majú oblečenie podobné uniformám izraelských vojakov. Jeden z nich je tiež ozbrojený ručným protitankovým granátometom.

Tlačový odbor izraelskej vlády zverejnil okrem toho údajné podrobné plány Hamasu na útok s inštrukciami o unášaní Izraelčanov, ktoré sa našli u útočníkov. Z prekladu inštrukcií vyplýva, že útočníci mali rukojemníkov zviazať a zakryť im očí. Ženy a deti mali oddeliť od mužov. "Zabite tých, ktorí predstavujú hrozbu alebo sú problematickí," píše sa v inštrukciách.

Početné videá a fotografie z útoku Hamasu na Izrael už používatelia zverejnili na sociálnych sieťach.

Približne 2500 militantov z Hamasu preniklo 7. októbra z pásma Gazy do Izraela. Pri najhoršom masakri civilného obyvateľstva v dejinách Izraela zahynulo vyše 1400 ľudí. Militanti okrem toho uniesli do pásma Gazy približne 200 rukojemníkov.

Od útoku Hamasu podnikajú izraelské vzdušné sily odvetné útoky na pásmo Gazy a Izrael sa chystá aj na spustenie pozemnej operácie.