Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Izrael zverejnil video s civilistami s bielymi vlajkami v pásme Gazy

Palestínčania utekajú z mesta Gaza do južnej časti pásma Gazy 7. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Biele vlajky sú symbolom mieru, ako aj znakom kapitulácie a ľudia nimi vyjadrujú potrebu byť chránení.

Tel Aviv 7. novembra (TASR) - Niekoľko sto obyvateľov pásma Gazy v utorok s bielymi vlajkami v rukách utieklo na juh tejto palestínskej enklávy, uviedol Izrael. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Videozáznam, na ktorom sú stovky ľudí v tzv. "evakuačnom koridore" zverejnil izraelský Úrad pre koordináciu vládnych aktivít na (palestínskych) územiach (COGAT). Viacero z nich máva bielymi vlajkami; ďalší utekajú s rukami zdvihnutými nad hlavou. Agentúra DPA upozorňuje, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Izraelská armáda predtým zverejnila nové štvorhodinové časové okno určené na presun civilného obyvateľstva na juh.

Biele vlajky sú symbolom mieru, ako aj znakom kapitulácie a ľudia nimi vyjadrujú potrebu byť chránení.

V uplynulom období sa objavili správy, že na trase úteku v pásme Gazy došlo k explóziám, ich pôvod však nie je známy. Obviňujú sa z nich izraelská armáda a militantné hnutie Hamas.

Od začiatku vojny v Gaze 7. októbra svoje domovy opustila už viac než polovica z 2,2 milióna obyvateľov. Izraelská armáda ich opakovane vyzýva, aby sever Gazy opustili, pretože tam bude útočiť na pozície teroristov z Hamasu a presunuli sa do južnej časti pásma Gazy. Aj tam však opätovne došlo k izraelským vzdušným útokom, uvádza DPA.

Izraelská armáda tvrdí, že cielene útočí iba na vodcov a pozície Hamasu. Civilné obyvateľstvo tam prežíva v neistých podmienkach a mimovládne organizácie hovoria o humanitárnej katastrofe.