Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Izraeli protestujú proti ľahostajnosti k násiliu páchanému na ženách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protestujúci zablokovali v mestách hlavné križovatky po tom, ako minulý týždeň vyvolala pobúrenie smrť dvoch mladých dievčat, ktoré boli očividne zavraždené.

Jeruzalem 4. decembra (TASR) - Tisíce obyvateľov Izraela sa v utorok zapojili do protestov, ktoré vyvolala podľa nich nedostatočná odozva vlády na prípady násilia páchaného na ženách. Tlačové agentúry AP a DPA o tom informovali s odvolaním sa na izraelské médiá.

Protestujúci zablokovali v mestách hlavné križovatky po tom, ako minulý týždeň vyvolala pobúrenie smrť dvoch mladých dievčat, ktoré boli očividne zavraždené. V Jeruzaleme aktivisti pokryli ulicu menami desiatok usmrtených žien a červenou farbou, zatiaľ čo v Tel Avive sa objavilo na námestí približne 200 topánok nafarbených načerveno.

Hlavná demonštrácia je plánovaná vo večerných hodinách.

Viaceré ženské organizácie vyzvali vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby poskytla sľubovaných 60 miliónov eur na program ochrany žien pred násilím. Netanjahu sa dostal minulý týždeň pod paľbu kritiky, keďže hlasoval proti návrhu na zriadenie parlamentnej komisie, ktorá by sa tejto záležitosti venovala.

Protesty podporuje približne 300 podnikov a verejných inštitúcií.

Podľa zverejnených údajov zomrelo v Izraeli od začiatku tohto roka v dôsledku domáceho násilia 24 žien.