Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Izraelčania sa lúčili so zosnulým bývalým premiérom Jicchakom Šamirom

Foto: TASR/AP Photo

Truhla s telesnými pozostatkami bývalého premiéra, zabalená v izraelskej modrobielej zástave, bola vystavená v Knesete pred smútočnou rozlúčkou, ktorá sa koná dnes podvečer.

Jeruzalem 2. júla (TASR) - Stovky Izraelčanov prichádzali dnes do budovy parlamentu v Jeruzaleme vzdať poslednú poctu bývalému premiérovi za pravicovú stranu Likud Jicchakovi Šamirovi, ktorý sa bránil výmene okupovaných území za mier s Palestínčanmi.

Zomrel po dlhej chorobe v nedeľu večer v Tel Avive vo veku 96 rokov.

Truhla s jeho telesnými pozostatkami, zabalená v izraelskej modrobielej zástave, bola vystavená v Knesete pred smútočnou rozlúčkou, ktorá sa koná dnes podvečer.

Šamir bol nekompromisný jastrab, ale tiež principiálny a otvorený. Premiérom bol v rokoch 1983-84 a 1986-92. Netajil sa tým, že k arabským susedom Izraela prechováva nedôveru a veril, že Izrael si musí udržať územia obsadené v sedemdňovej vojne v roku 1967.

Napriek svojej povesti ustúpil nátlaku USA, aby nereagoval, keď Irak za vlády Saddáma Husajna v roku 1991 vo vojne v Perzskom zálive vystrelil na Izrael raketové strely Scud.

V roku 1991 sa pod silným americkým nátlakom zúčastnil na prelomovej mierovej konferencii medzi Izraelom a arabskými krajinami v Madride.

Šamir sa narodil v Poľsku v roku 1915 ako Jicchak Jizernicki a do vtedajšej Palestíny pod britskou správou emigroval v roku 1935.

V Palestíne sa pripojil k radikálnej protibritskej vojenskej organizácii Lechi, od ktorej sa spolu s niekoľkými ďalšími odtrhol v roku 1940 a vytvoril militantnú podzemnú skupinu Stern, ktorá bojovala proti Britom na území, kde bol neskôr založený židovský štát.

Bol jedným z troch vodcov Sternu, ktorí v roku 1948 schválili zavraždenie blízkovýchodného mierového vyjednávača OSN, švédskeho grófa Folkeho Bernadotteho, čo pobúrilo svet.

Po vzniku Štátu Izrael v roku 1948 pracoval v izraelskej tajnej službe Mosad. V roku 1970 vstúpil do politiky: vyše 20 rokov bol poslancom Knesetu a ešte predtým, ako sa stal premiérom, bol tri roky predsedom parlamentu a šesť rokov ministrom zahraničných vecí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer po oznámení úmrtia Šamira zdôraznil, že patril "k zakladateľom Štátu Izrael" a že bol "hlboko verný svojmu národu a zemi".