Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda dala civilistom štyri hodiny na presun na juh Gazy

Na archívnej snímke vojaci jazdia vo vojenskom vozidle v blízkosti hraníc medzi Izraelom a pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Obyvateľov v arabčine vyzval, aby v záujme svojej vlastnej bezpečnosti využili najbližšiu príležitosť a presunuli sa na juh. Armáda tiež zverejnila mapu s vyznačenou trasou.

Tel Aviv/Gaza 5. novembra (TASR) - Izraelská armáda civilistom v pásme Gazy v nedeľu vyčlenila štyri hodiny na presun do južnej časti tejto enklávy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Izraelské obranné sily (IDF) od 10.00 h do 14.00 h miestneho času (9.00 h - 13.00 h SEČ) umožnia fungovanie dopravy na jednej z ciest vedúcej na juh, uviedol v sobotu na sociálnej sieti X hovorca IDF. Obyvateľov v arabčine vyzval, aby v záujme svojej vlastnej bezpečnosti využili najbližšiu príležitosť a presunuli sa na juh. Armáda tiež zverejnila mapu s vyznačenou trasou.

Izrael počas uplynulého týždňa začal novú fázu vo vojne proti hnutiu Hamas, ktoré má pod kontrolou pásmo Gazy, a rozšíril pozemné operácie, píše DPA. Obyvateľov v severnej časti pásma už opakovane vyzval, aby sa presunuli na juh. Zatiaľ tak podľa údajov armády urobilo približne 700.000 ľudí.

Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že v pásme Gazy sa nachádza až 1,4 milióna vnútorne vysídlených osôb. V tejto husto obývanej enkláve žije celkovo približne 2,2 milióna obyvateľov. pripomína DPA.