Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda hlási zničenie mnohých dielní na výrobu rakiet v Gaze

Na archívnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

DPA uvádza, že palestínske militantné hnutie Hamas rozmiestnilo dielne na výrobu rakiet po celom Pásme Gazy tak, aby sťažilo ich lokalizáciu a zničenie.

Tel Aviv/Gaza 20. januára (TASR) - Izraelská armáda v sobotu uviedla, že lokalizovala a zničila veľký počet dielní na výrobu rakiet v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V štvrti Zejtún v meste Gaza našli izraelské jednotky raketomety, výbušné zariadenia, stroje a chemikálie, ktoré by vystačili na výrobu približne 800 rakiet.

DPA uvádza, že palestínske militantné hnutie Hamas rozmiestnilo dielne na výrobu rakiet po celom Pásme Gazy tak, aby sťažilo ich lokalizáciu a zničenie.

Hnutie Hamas prevzalo kontrolu nad Pásmom Gazy v roku 2007. Militanti z tohto hnutia odvtedy útočili na južnú oblasť Izraela raketami, ktoré väčšinou vyrobili sami.

Najnovšiu vojnu v Pásme Gazy odštartoval teroristický útok Hamasu na územie Izraela 7. októbra, pri ktorom zomrelo 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších vyše 240 osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izrael reagoval masívnym bombardovaním a pozemnými útokmi na túto palestínsku enklávu. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze si izraelské útoky vyžiadali už približne 24.700 obetí.

Izraelská armáda zároveň dostala pod svoju kontrolu veľkú časť severnej oblasti Pásma Gazy vrátane mesta Gaza. Odvtedy sa raketové útoky Hamasu a iných militantných hnutí výrazne obmedzili.