Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri útoku blízko trhoviska v Gaze zahynulo 15 Palestínčanov

Dym stúpa nad Gazou po útoku izraelských jednotiek Foto: TASR/AP

Oblasť bola v tom čase rušná, pretože miestni obyvatelia sa domnievali, že štvorhodinové prímerie je v platnosti.

Gaza 30. júla (TASR) - Približne 15 Palestínčanov dnes prišlo o život pri izraelských útokoch v blízkosti trhoviska vo východnej časti pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva.

Obyvatelia tvrdia, že ostreľovanie izraelského delostrelectva a dve rakety zo vzduchu zasiahli oblasť Šidžája na okraji mesta Gaza. Hovorca ministerstva zdravotníctva Gazy povedal, že zranených je 160 ľudí. Podľa jeho slov bola oblasť v tom čase rušná, pretože miestni obyvatelia sa domnievali, že prímerie je v platnosti, napísala agentúra AP.

Hovorkyňa ozbrojených síl židovského štát povedala, že správy stále skúmajú. Palestínsky Červený polmesiac potvrdil počet obetí na životoch. Dnes zahynulo v enkláve podľa palestínskeho ministerstva 90 ľudí.

Izraelská armáda oznámila štvorhodinové prímerie v pásme Gazy

Izraelská armáda dnes oznámila štvorhodinové humanitárne prímerie, ktoré má podľa plánu trvať od 15.00 h do 19.00 h miestneho času (od 14.00 h do 18.00 h SELČ). Tlačovú agentúru DPA v Tel Avive o tom informovala hovorkyňa armády.

Prímerie vyhlásené z humanitárnych dôvodov sa bude týkať určitých oblastí v palestínskom pásme Gazy.

Armáda židovského štátu podniká v pásme od 8. júla ofenzívu proti militantnom z hnutia Hamas ako odpoveď na salvy rakiet odpaľovaných Hamasom z Gazy.

Armáda dnes však dodala, že prímerie bude platiť v husto obývaných častiach pobrežného pásma, kde neoperujú izraelské ozbrojené sily.

Militanti z Hamasu v Gaze zatiaľ na oznámenie izraelskej armády nereagovali, dodali tlačové agentúry Reuters a AP.

Počet zabitých v pásme Gazy od začiatku mesiaca už dosiahol 1245 a počet zranených vyše 7000. Dve tretiny z nich predstavujú civilisti vrátane žien a detí, informoval hovorca miestneho ministerstva zdravotníctva.

Dnes ráno zahynulo v tejto enkláve pri pobreží Stredozemného mora pri leteckých i pozemných útokoch izraelskej armády najmenej 43 Palestínčanov.