Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda prišla o ďalší prieskumný dron, tentoraz v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia velenia izraelskej armády sa okolnosti zrútenia bezpilotného lietadla prešetrujú.

Tel Aviv 21. marca (TASR) - Izraelská armáda dnes potvrdila, že sa v Sýrii zrútil jej prieskumný dron. Libanonské hnutie Hizballáh, ktorého milície v Sýrii bojujú po boku vládnej armády, však oznámilo, že izraelský dron zostrelilo.

Podľa vyhlásenia velenia izraelskej armády sa okolnosti zrútenia bezpilotného lietadla prešetrujú, informoval dnes izraelský denník Jediot achronot.

Nemenované zdroje uviedli, že po páde dronu nedošlo k strate dôležitých informácií. K incidentu došlo minulú nedeľu.

Arabské médiá predtým uviedli, že izraelský dron zostrelila sýrska protivzdušná obrana v čase, keď sa nachádzal v blízkosti sýrskeho mesta Kunajtra.

Izraelská armáda využíva na zhromažďovanie informácií drony, ktoré vyrába izraelská zbrojárska firma Elbit. Bezpilotné stroje Skylark vyváža do 30 krajín sveta.

Server Ynetnews pripomenul, že izraelská armáda prišla od začiatku roku už o tretí dron tohto typu. Prvé dva sa zrútili v polovici marca v palestínskom pásme Gazy a v januári v oblasti hraníc s Libanonom.

Skylark je najmenším z dronov používaných izraelskou armádou, pričom je známy svojimi pomerne častými haváriami spôsobenými technickými problémami. Tieto prípady zvyčajne "len" poškodzujú dobré meno izraelskej armády, nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Drony sú totiž naprogramované tak, aby sa za kritických okolností úplne vypli. Na svojich pamäťových kartách nemajú žiadne utajované informácie.