Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda sa chystá zintenzívniť útoky na pásmo Gazy

Na archívnej snímke plamene a dym stúpajú pri explózii po izraelskom leteckom útoku na Gazu. Foto: TASR/AP

Koordinované útoky Hamasu zo 7. októbra si v Izraeli vyžiadali viac než 1400 mŕtvych, zväčša civilistov

Jeruzalem 21. októbra (TASR) - Izrael plánuje od soboty zintenzívniť útoky na pásmo Gazy v rámci príprav na ďalšiu fázu vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas. Oznámil to hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Hagari v odpovedi na otázku o možnej pozemnej ofenzíve do Gazy povedal, že izraelská armáda sa snaží vopred vytvoriť optimálne podmienky.

"Prehĺbime naše útoky, aby sme minimalizovali nebezpečenstvo pre naše sily v ďalších fázach vojny. Oddnes (od soboty) zvýšime počet útokov," priblížil hovorca. Zároveň opätovne vyzval obyvateľov mesta Gaza, aby v záujme svojej bezpečnosti zamierili na juh tejto palestínskej enklávy.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok uviedol, že vojna Izraelu s Hamasom bude mať tri fázy. V prvej zaútočí izraelská armáda na militantov Hamasu v Gaze náletmi a pozemnými manévrami, potom porazí ohniská odporu a nakoniec prestane byť "zodpovedná za život v pásme Gazy", priblížil.

Koordinované útoky Hamasu zo 7. októbra si v Izraeli vyžiadali viac než 1400 mŕtvych, zväčša civilistov. Izrael na útok odpovedal masívnym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo viac ako 4300 ľudí.