Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda tvrdí, že je pripravená na akýkoľvek scenár

Ľudia pátrajú po preživších po mohutnom výbuchu na predmestí libanonskej metropoly Bejrút v utorok 2. januára 2024. Pri útoku izraelského bezpilotného lietadla na kanceláriu militantného hnutia Hamas na predmestí Bejrútu prišli v utorok o život štyria ľudia. Podľa libanonskej televízie pri výbuchu zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí. Foto: TASR/AP

Na otázku o útoku na predmestí Bejrútu izraelská armáda predtým v priebehu dňa odpovedala, že "sa nevyjadruje k správam zahraničných médií".

Jeruzalem 2. januára (TASR) - Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že je pripravená na "akýkoľvek scenár". Vyjadrila sa tak po tom, ako podľa libanonských bezpečnostných predstaviteľov bol pri útoku izraelského bezpilotného lietadla v Libanone zabitý zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Armáda) je vo veľmi vysokom stave pripravenosti vo všetkých oblastiach, v obrane aj v útoku. Sme pripravení na akýkoľvek scenár," povedal hovorca armády Daniel Hagari. Árúrího zabitie však priamo nekomentoval.

"Najdôležitejšie je dnes večer povedať, že sa sústredíme a zostávame sústredení na boj s Hamasom," dodal Hagari.

Na otázku o útoku na predmestí Bejrútu izraelská armáda predtým v priebehu dňa odpovedala, že "sa nevyjadruje k správam zahraničných médií".

Libanonské štátne média v utorok informovali, že pri útoku izraelského bezpilotného lietadla na kanceláriu Hamasu na južnom predmestí libanonského hlavného mesta prišlo o život šesť ľudí. Pôvodne uvádzali štyroch mŕtvych.

Podľa televízie blízkej libanonskému proiránskemu militantnému hnutiu Hizballáh pri výbuchu zahynul aj Árúrí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa mu vyhrážal zabitím ešte pred vypuknutím vojny Izraela s Hamasom, pripomína AP.

Hamas prostredníctvom svojho oficiálneho kanála potvrdil, že Izrael "zavraždil" v Bejrúte zástupcu vodcu tejto militantnej skupiny. Vysoký bezpečnostný predstaviteľ v Bejrúte pre AFP povedal, že Árúrí bol zabitý spolu so svojimi osobnými strážcami na južnom bejrútskom predmestí, bašte Hizballáhu, spojenca Hamasu.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja v utorok v televíznom prejave v reakcii na smrť Árúrího uviedol, že jeho palestínska militantná skupina "nebude nikdy porazená".