Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda tvrdí, že v Džaníne zneškodnila desať militantov

Izraelský vojenský konvoj vstupuje vo štvrtok 9. novembra 2023 do palestínskeho utečeneckého tábora v Džaníne na Západnom brehu Jordánu. Foto: TASR/AP

Palestínske ministerstvo zdravotníctva hlásilo po izraelskej razii v Džaníne 14 obetí. Ďalších štyroch Palestínčanov zabili izraelskí vojaci pri iných incidentoch na Západnom brehu.

Jeruzalem/Ramalláh 9. novembra (TASR) - Izraelská armáda uviedla, že pri štvrtkovom zásahu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu zneškodnila najmenej desať militantov. Podľa palestínskeho hnutia Hamas pri tejto razii stratilo deväť svojich bojovníkov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Izraelské sily informovali, že pri protiteroristickej operácii na Západnom brehu zadržali 20 Palestínčanov, skonfiškovali zbrane a muníciu a zničili podzemný tunel. Na skupinu ozbrojených militantov zaútočili dronom.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva hlásilo po izraelskej razii v Džaníne 14 obetí. Ďalších štyroch Palestínčanov zabili izraelskí vojaci pri iných incidentoch na Západnom brehu.

Izraelské sily strieľali aj na sanitku a zranili jedného zdravotníka, tvrdí palestínska pobočka Červeného polmesiaca. Na sociálnej sieti zverejnila obrázok sanitky s dierou od projektilu.

Izrael okupuje Západný breh od Šesťdňovej vojny v roku 1967 a izraelské sily pravidelne vykonávajú razie na palestínskych územiach. Desiatky Palestínčanov zahynuli v uplynulých mesiacoch v meste Džanín, najmä v tamojšom husto zaľudnenom utečeneckom tábore, kde pôsobia aj militantné skupiny.

Od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy zabili izraelskí vojaci alebo židovskí osadníci na západnom brehu Jordánu viac ako 170 Palestínčanov, tvrdia palestínske úrady.