Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda tvrdí, že v Džaníne zabila muža hľadaného za útoky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izraelská armáda v piatok večer oznámila, že na veliteľské centrum miestnej teroristickej siete v Džaníne zaútočila so stíhačkou a vrtuľníkom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 18. mája (TASR) - Pri izraelskom leteckom útoku v meste Džanín na západnom brehu Jordánu zahynula najmenej jedna osoba a ďalších osem sa zranilo, uviedlo v piatok večer palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa izraelskej armády sa obeťou náletu stal "hľadaný terorista", informovala agentúra DPA.

Izraelská armáda v piatok večer oznámila, že na veliteľské centrum miestnej teroristickej siete v Džaníne zaútočila so stíhačkou a vrtuľníkom. Zabitý muž bol podľa nej zodpovedný za sériu teroristických útokov vrátane vraždy 32-ročného izraelského civilistu Meira Tamariho v máji 2023.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že muž prišiel o život pri nálete na budovu. Ôsmi zranení boli v stabilizovanom stave a ošetrovali ich v nemocniciach. Agentúra Reuters nemohla bezprostredne overiť ich identity.

Podľa izraelskej armády sa v zasiahnutej budove nachádzalo viacero ozbrojencov. Dodala, že niektorí z nich sa podieľali na streľbe v Džaníne a chceli podniknúť ďalšie teroristické útoky.

DPA eviduje rastúci počet palestínskych útokov na Západnom brehu v uplynulých rokoch. Situácia sa ešte viac vyostrila od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú rozpútal útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra 2023. V oblasti zároveň dochádza k častejšiemu násiliu na Palestínčanoch zo strany izraelských osadníkov.

Izrael obsadil západný breh Jordánu a východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Na tomto území teraz žije okolo 700.000 izraelských osadníkov a asi tri milióny Palestínčanov.