Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

SVIATOK PURIM: Izraelská armáda uzavrela na štyri dni Predjordánsko

Na snímke deti zahraničných zamestnancov počas osláv židovského sviatku Purim v izraelskom Tel Avive 22. marca 2016. Sviatok Purim je spomienka na víťazstvo Židov pod vedením Mordochaja a kráľovnej Ester nad antisemitom Hamanom, ktoré je opísané v biblickej knihe Ester. Foto: TASR/AP

Počas štyroch dní najveselšieho židovského sviatku purim chce tak zabrániť Palestínčanom, aby vstupovali do Izraela.

Jeruzalem 23. marca (TASR) - Izraelská armáda dnes ráno uzavrela Predjordánsko a zakázala Palestínčanom, aby počas štyroch dní najveselšieho židovského sviatku purim vstupovali do Izraela. Súčasne oznámila, že uzávera západného brehu rieky Jordán sa skončí v sobotu o polnoci. Informovala o tom agentúra AP.

Izrael všeobecne považuje židovské sviatky za pravdepodobný čas na útoky Palestínčanov a pravidelne počas nich vyhlasuje uzatvorenie palestínskych území.

Židia - dospelí aj deti - tradične oslavujú tri dni a tri noci sviatku purim oblečení v pestrých kostýmoch od výmyslu sveta, hodujú a zabávajú sa a vymieňajú si darčeky.

Tento rok predchádzala tomuto sviatku šesťmesačná vlna násilností, v ktorej bolo zabitých 28 Izraelčanov a dvaja Američania. Pri izraelskej streľbe zomrelo za ten istý čas 185 Palestínčanov, z ktorých väčšina boli podľa Izraela útočníci.

Židovský štát vidí za týmto krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak palestínski Arabi tvrdia, že násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.