Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda uviedla, že útočila na infraštruktúru sýrskej armády

Na archívnej snímke izraelský vojak. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že počas uplynulej noci zaznamenali niekoľko rakiet odpálených zo Sýrie na juh Golanských výšin.

Jeruzalem 31. januára (TASR) - Izraelská armáda (IDF) v stredu uviedla, že jej bojové lietadlá v noci zaútočili na vojenskú infraštruktúru sýrskej armády v reakcii na raketový útok zo Sýrie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

IDF tvrdí, že počas uplynulej noci zaznamenali niekoľko rakiet odpálených zo Sýrie na juh Golanských výšin.

"V reakcii na to stíhačky IDF v noci na stredu zasiahli vojenskú infraštruktúru sýrskeho režimu v oblasti Dará (na juhu Sýrie)," informovala armáda. Detaily o prípadných obetiach či zraneniach alebo škodách neposkytla.

Izrael dobyl Golanské výšiny v Šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr ich anektoval. Medzinárodné spoločenstvo anexiu nikdy neuznalo a Golanské výšiny považuje za súčasť sýrskeho územia.

IDF sa k jednotlivým útokom v Sýrii vyjadruje len zriedka, no viackrát zopakovala, že nedovolí Iránu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby rozšíril svoju prítomnosť v regióne.

Izrael podnikol od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 stovky náletov. Ich cieľom boli najmä sily podporované Iránom, aj pozície sýrskej armády. Útoky zintenzívnil vlani v októbri po začiatku vojenského konfliktu s palestínskym hnutím Hamas.

Napätie sa od októbra zvýšilo aj na izraelsko-libanonských hraniciach, kde takmer na dennej báze dochádza k prestrelkám medzi Izraelom a hnutím Hizballáh podporovaným Iránom.

Izraelská armáda v stredu uviedla, že jej delostrelectvo ostreľovalo niekoľko lokalít v južnom Libanone, viac detailov však neposkytla.