Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda vyšetruje vojaka pre zabitie zadržaného Palestínčana

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v pásme Gazy z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri minulého roka zadržala izraelská armáda už stovky Palestínčanov.

Jeruzalem 2. januára (TASR) — Izraelská armáda v utorok oznámila, že začala vyšetrovať vojaka, ktorý je podozrivý zo zabitia Palestínčana zadržaného v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Terorista bol odovzdaný pod dohľad istého vojaka, ktorý ho údajne na základe podozrenia zastrelil. Na základe predbežných informácií sa začalo vyšetrovanie vojenskej polície s cieľom preskúmať okolnosti streľby," uviedla armáda vo vyhlásení k nedeľňajšiemu incidentu zaslanom agentúre AFP.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri minulého roka zadržala izraelská armáda už stovky Palestínčanov.

Hamas v decembri vyzval na začatie medzinárodného vyšetrovania "hromadných popráv" desiatok obyvateľov Pásma Gazy. Izraelská armáda vtedy uviedla, že o žiadnom takomto zabíjaní nevie.

Výzva zo strany militantného hnutia prišla po tom, čo Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) informoval, že dostal "znepokojujúce" správy o tom, že izraelskí vojaci v Gaze "hromadne zabili" najmenej 11 neozbrojených Palestínčanov.

Izraelské sily v decembri nedopatrením zastrelili troch izraelských rukojemníkov. Podľa údajov armády najmenej 18 vojakov zahynulo pri paľbe do vlastných radov.

Izraelské médiá tiež informovali, že niekoľko Palestínčanov v priebehu posledných týždňov zomrelo vo väzbe.

Ľudskoprávne organizácie začiatkom decembra kritizovali armádu po tom, čo izraelská televízia odvysielala zábery zachytávajúce desiatky palestínskych mužov na ulici v meste Gaza vyzlečených do spodnej bielizne.