Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda začala odsun z Džanínu

Smútiaci nesú počas pohrebu telá palestínskych mužov zabitých počas izraelského vojenského náletu na baštu militantov v utečeneckom tábore v predjordánskom meste Džanín 5. júla 2023. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok avizoval, že operácia v Džaníne sa čoskoro skončí.

Jeruzalem 5. júla (TASR) - Izraelská armáda začala v utorok večer odsun z utečeneckého tábora v predjordánskom meste Džanín, kde od pondelka viedla masívnu operáciu voči palestínskym militantom. Počas operácie prišiel zároveň v utorok večer o život jeden izraelský vojak, informovala krátko po polnoci izraelská armáda.

"Pri operácii voči teroristickej infraštruktúre v tábore Džanín zahynul v dôsledku ostrej paľby poddôstojník v bojovom nasadení," uvádza sa vo vyhlásení izraelských ozbrojených síl, z ktorého citovala agentúra AFP. Bližšie podrobnosti armáda neuviedla.

Počas dvoch dní izraelskej razie v Džaníne prišlo o život najmenej 13 Palestínčanov, vyše 100 ďalších utrpelo zranenia a z domovov utieklo zhruba 3000 obyvateľov tábora. Izrael do operácie nasadil tisíce vojakov aj letectvo, pričom prebiehali tvrdé boje medzi príslušníkmi izraelskej armády a militantmi.

Podľa agentúry AP ťažké boje v niektorých častiach tábora pokračovali aj po tom, ako sa z oblasti začali sťahovať izraelské sily, čo celý proces spomalilo. Krátko po polnoci však obyvatelia tábora potvrdili, že izraelské vojaci sa z areálu tábora stiahli.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok avizoval, že operácia v Džaníne sa čoskoro skončí. V prípade potreby je však podľa neho Izrael pripravený vykonať ďalšie, podobne masívne operácie.