Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zadržala v Predjordánsku už vyše 1000 Palestínčanov

Palestínčania kráčajú okolo budov zničených počas izraelského bombardovania 29. októbra 2023 v utečeneckom tábore Nusseirat. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že 700 spomedzi týchto zadržaných osôb je členmi palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Ramalláh 29. októbra (TASR) - Izraelské ozbrojené sily zadržali v ostatných troch týždňoch v Predjordánsku dovedna už viac ako 1030 Palestínčanov. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda po tom, ako vykonala razie vo viacerých mestách na tomto okupovanom území. TASR o tom píše podľa správy agentúry DPA.

Izraelská armáda uviedla, že 700 spomedzi týchto zadržaných osôb je členmi palestínskeho militantného hnutia Hamas. To vládne v pásme Gazy a má na svedomí masakru izraelských civilistov počas bezprecedentných útokov zo 7. októbra.

Len počas nedeľňajších zásahov na okupovanom Západnom brehu Jordánu zadržala izraelská armáda 23 Palestínčanov, po ktorých Izrael pátral pre podozrenie z "účasti na teroristickej činnosti". Izraelská armáda taktiež uviedla, že na jej príslušníkov hádzali Palestínčania pri zásahoch petardy. Pri razii v utečeneckom tábore Askar neďaleko mesta Nábulus došlo podľa jej vyjadrenia aj k streľbe.

Podľa ministerstva zdravotníctva v palestínskom Ramalláhu zároveň v nedeľu prišlo v Predjordánsku o život päť Palestínčanov. Zabití boli pri potýčkach s izraelskými vojakmi, ku ktorým došlo na štyroch rôznych miestach.

Predmetné ministerstvo tiež informovalo, že od začiatku vojny Izraela s Hamasom v pásme Gazy bolo v Predjordánsku zabitých už 114 Palestínčanov.