Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zasiahla približne 4500 cieľov v Libanone a Sýrii

Na archívnej snímke izraelské tanky sa pohybujú neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy, na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sa Izrael a Hizballáh, spojenec Hamasu, denne ostreľujú.

Jeruzalem 12. marca (TASR) - Izraelská armáda v utorok uviedla, že za posledných päť mesiacov zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii, pričom zabila 300 bojovníkov tejto skupiny a viac ako 750 zranila. TASR sa odvoláva na správu z agentúry AFP.

Sklady zbraní, vojenské štruktúry pre útočnú činnosť Hizballáhu a veliteľské a riadiace strediská zasiahla armáda zo vzduchu aj zo zeme, uvádza sa vo vyhlásení. Zasiahnuté boli aj desiatky teroristických buniek, ktoré riadili alebo odpaľovali protitankové strely a rakety na Izrael. Medzi zabitými bolo päť vysokých veliteľov. Išlo o reakciu na útoky Hizballáhu na civilistov a komunity v severnej časti Izraela.

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sa Izrael a Hizballáh, spojenec Hamasu, denne ostreľujú. Od začiatku ostreľovania zahynulo na libanonskej strane hranice najmenej 319 ľudí, väčšinou militantov Hizballáhu, ale aj 54 civilistov, vyplýva z bilancie zostavenej AFP. Izraelská armáda eviduje desiatich mŕtvych vojakov a siedmich civilistov.

Hizballáh opakovane tvrdí, že zastaví útoky na Izrael po dosiahnutí prímeria vo vojne v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však nedávno vyhlásil, že akékoľvek prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z oblastí na juhu susedného Libanonu - silou alebo rokovaním.