Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Izrael zaviedol v okolí priechodu Nicana uzavretú vojenskú zónu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nicana je jedným z dvoch priechodov cez ktorý po dôkladnej kontrole Izraela smeruje humanitárna pomoc z územia Egypta do Pásma Gazy cez priechod Rafah.

Tel Aviv 31. januára (TASR) - Izraelská armáda (IDF) v stredu oznámila vytvorenie uzavretej vojenskej zóny v okolí hraničného priechodu Nicana na hranici s Egyptom. V posledných dňoch sa tu konajú demonštrácie. TASR správu prevzala z webových stránok CNN a The Times of Israel.

Veliteľ sektoru Juh izraelskej armády generálmajor Jaron Finkelman v noci na stredu na základe vyhodnotenia situácie vydal príslušný rozkaz, uviedla IDF. Civilisti sa tak nesmú zdržiavať v oblasti priechodu a na neďalekej ceste 211.

Demonštranti vrátane príbuzných rukojemníkov unesených Hamasom tento priechod blokovali a žiadali zastavenie pomoci do Pásma Gazy, kým nebudú oslobodení všetci izraelskí rukojemníci. Presunuli sa sem z priechodu Kerem Šalom, keď ho IDF v nedeľu vyhlásila za uzavretú vojenskú zónu.

Účastníci protestov mávali zástavami a držali nápisy "kde je humanitárna pomoc pre rukojemníkov?" Sestra muža zabitého v Pásme Gazy uviedla, že tam "nevstúpi ani jedno nákladné auto, kým sa všetci unesení nevrátia".

Nicana je jedným z dvoch priechodov cez ktorý po dôkladnej kontrole Izraela smeruje humanitárna pomoc z územia Egypta do Pásma Gazy cez priechod Rafah.