Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda tvrdí, že zmarila raketový útok plánovaný Hizballáhom

Palestínčania kontrolujú škody po izraelskom údere, ktorý zasiahol areál pod mešitou v utečeneckom tábore Jenin na Západnom brehu Jordánu v nedeľu 22. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelský minister obrany Joav Galant cez víkend uviedol, že vzhľadom na pretrvávajúce potýčky schválil evakuáciu 14 ďalších obcí blízko libanonských hraníc.

Tel Aviv 23. októbra (TASR) - Izraelská armáda v pondelok uviedla, že zmarila plánovaný raketový útok zo strany šiitského libanonského hnutia Hizballáh, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Izraelské obranné sily (IDF) na platforme X (predtým Twitter) spresnili, že útočili na "teroristickú infraštruktúru Hizballáhu v Libanone vrátane vojenského skladu a pozorovateľského stanovišťa", pričom počas tohto útoku zasiahli "štyri teroristické bunky operujúce na hraniciach s Libanonom.

Tieto bunky podľa IDF plánovali odpáliť protitankovú strelu na izraelské mesto Šlomi.

Odkedy Izrael spustil masívne vzdušné útoky na pásmo Gazy v odvetnej reakcii za masakry vykonané palestínskym militantným hnutím Hamas zo 7. októbra, stále častejšie dochádza k násilným incidentom medzi Izraelom a južným Libanonom, ktorý kontroluje Hizballáh, pripomína DPA. Na oboch stranách pritom došlo j k obetiam na životoch.

Izraelský minister obrany Joav Galant cez víkend uviedol, že vzhľadom na pretrvávajúce potýčky schválil evakuáciu 14 ďalších obcí blízko libanonských hraníc. Izrael už v oblasti pohraničia pred týždňom zriadil štvorkilometrovú zónu neprístupnú civilistom.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predtým varoval Hizballáh pred otvorením druhého frontu v konflikte židovského štátu s hnutím Hamas s tým, že by to bola "životná chyba".