Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelská ministerka prisľúbila pomoc pri repatriácii etiópskych židov

Izraelská ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová počas nedeľňajšej návštevy etiópskej metropoly Addis Abeba prisľúbila pomoc pri vysťahovaní etiópskych židov do Izraela. Foto: TASR/AP

Členovia miestnej židovskej komunity počas stretnutia v synagóge ministerke povedali, že by sa chceli presťahovať do Izraela, kde už roky žijú mnohí ich príbuzní.

Addis Abeba 23. apríla (TASR) - Izraelská ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová počas nedeľňajšej návštevy etiópskej metropoly Addis Abeba prisľúbila pomoc pri vysťahovaní etiópskych židov do Izraela. Informovala o tom agentúra AP.

"Programy, v rámci ktorých by sa mohli etiópski židia spojiť so svojimi rodinami v Izraeli, vo všeobecnosti nie sú jednoduchou záležitosťou. Ale ja sa pokúsim urobiť na príslušných úradoch všetko, čo bude v mojich silách, aby sa to mohlo stať čo najskôr," vyhlásila ministerka Šakedová počas návštevy synagógy v etiópskej metropole.

Šakedová podľa vlastných slov prišla do Etiópie preto, aby zistila viac o situácii približne 8000 židov, ktorí stále žijú v Etiópii.

Členovia miestnej židovskej komunity počas stretnutia v synagóge ministerke povedali, že by sa chceli presťahovať do Izraela, kde už roky žijú mnohí ich príbuzní. Predstavený židovskej obce v Addis Abebe Meles Sidisto uviedol, že židia sa v Etiópii necítia dobre. Pohrozil dokonca vyhlásením hromadnej hladovky v prípade, ak izraelské úrady nepovolia zlúčenie etiópskych židovských rodín, ktoré sú v niektorých prípadoch rozdelené už celé desaťročia.

Do Izraela sa za posledné štyri desaťročia presťahovali už tisíce etiópskych židov.