Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia posilní bezpečnosť v uliciach Jeruzalema

Izraelskí policajti zatýkajú Palestínčana počas zrážok v utečeneckom tábore Šuafát v Jeruzaleme 12. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Napätie vo východnom Jeruzaleme sa zvýšilo po tom, ako polícia v utečeneckom tábore Šuafát koncom minulého týždňa spustila intenzívne pátranie po páchateľovi, ktorý smrteľne zranil izraelského vojaka.

Jeruzalem 13. októbra (TASR) - Vo východnom Jeruzaleme došlo v noci na štvrtok k potýčkam medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a Palestínčanmi, ktoré súvisia s raziami v neďalekom utečeneckom tábore. Izraelská polícia v meste zadržala najmenej 24 Palestínčanov, väčšinou v tínedžerskom veku.

Agentúra AFP vo svojej správe uviedla, že maskovaní demonštranti počas nepokojov hádzali smerom k policajtom zápalné fľaše a kamene a odpaľovali pyrotechniku. Polícia dodala, že v niektorých prípadoch jej príslušníci použili proti demonštrantom aj ostrú muníciu, ale bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia.

Napätie vo východnom Jeruzaleme sa zvýšilo po tom, ako polícia v utečeneckom tábore Šuafát koncom minulého týždňa spustila intenzívne pátranie po páchateľovi, ktorý v sobotu smrteľne zranil izraelského vojaka.

Počas razií izraelských bezpečnostných zložiek v tábore dochádza k potýčkam s Palestínčanmi, ktoré sa postupne rozšírili aj do ďalších lokalít.

Podľa izraelskej televízie KAN sa očakáva, že polícia v najbližších dňoch posilní počet príslušníkov v celom hlavnom meste.

Nočné zrážky, ktoré do štvrtka rána utíchli, sa odohrali v čase, keď do Jeruzalema prichádzali desaťtisíce židov, aby oslávili sviatok sukot. V rámci jeho slávenia prúdili aj do jeruzalemského Starého mesta, ktoré je často ohniskom napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.