Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Izraeli vypočúvajú pre podozrenie z korupcie Netanjahua a jeho ženu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho manželka Sara Netanjahuová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak v rámci vyšetrovania korupčného prípadu, ktorý sa týka izraelského telekomunikačného gigantu Bezek.

Jeruzalem 26. marca (TASR) - Izraelská polícia v pondelok opäť vypočúvala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Stalo sa tak v rámci vyšetrovania korupčného prípadu, ktorý sa týka izraelského telekomunikačného gigantu Bezek. Informovala o tom agentúra AP.

Netanjahuov výsluch - v poradí už druhý v tejto záležitosti - sa podľa agentúry AP uskutočnil v rezidencii predsedu vlády. Podľa AP polícia vypočúvala aj Netanjahuovu manželku Saru a syna Jaira. Ich výsluchy sa uskutočnili na inom mieste.

Polícia už v súvislosti s korupčným škandálom okolo Bezeku - nazývaným aj Prípad 4000 - zadržala koncom februára Netanjahuovho bývalého hovorcu Nira Hefeca, bývalého vysokopostaveného ministerského úradníka Šloma Filbera, ako aj niekdajšieho šéfa Bezeku Šaula Eloviča.

Izraelský spravodajský server Ynetnews informoval, že Netanjahuovci by dnes počas výsluchu mali byť konfrontovaní so skutočnosťami, ktoré vyšetrovateľom oznámil Hefec. Ten nedávno podpísal so štátom dohodu, že bude v prípade vypovedať ako svedok.

Izraelská polícia podozrieva spoločnosť Bezek, že výmenou za obchodné výhody prisľúbila pozitívne informovanie o politike Benjamina Netanjahua. Dohoda sa týkala obľúbeného spravodajského webu Walla!, ktorý kontroluje koncern Eurocom. Spoločnosť Bezek patrí do portfólia Eurocomu. Táto kauza je v Izraeli známa ako Prípad 4000.

V prípade Netanjahua ide už o štvrtú veľkú korupčnú aféru. Kým samotný Netanjahu všetky podozrenia odmieta, vyšetrovatelia pred časom odporučili, aby bol obvinený v dvoch kauzách: z prijímania darov od podnikateľov (tzv. prípad 1000) a v tzv. prípade 2000, ktorá sa týka vzťahov medzi premiérom a Arnonom Mozesom, majiteľom denníka Jediot Achronot.

Obaja muži sa mali dohodnúť na "pribrzdení" rastu konkurenčného denníka Jisrael ha-jom. Podľa polície mnohé nasvedčuje tomu, že Mozes ponúkol Netanjahuovi za poskytnutú pomoc finančnú odmenu.

Netanjahu odmieta akékoľvek previnenie a kampaň proti svojej osobe označil za mediálny "hon na čarodejnice".