Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia vysťahovala osadníkov z domu v Hebrone

Osadníci, ktorí sa do domu nasťahovali 28. marca, tvrdia, že nehnuteľnosť kúpili legálne od jej arabského vlastníka.

Jeruzalem 4. apríla (TASR) - Izraelská polícia vysťahovala dnes skupinu židovských osadníkov z domu v predjordánskom meste Hebron, ktorý údajne kúpili od miestneho Palestínčana, čo však úradom v určenej lehote nepreukázali.

Vysťahovanie prebehlo rýchlo a bez násilia, uviedol hovorca polície, ktorá ostala budovu strážiť.

Dom sa nachádza v palestínskej štvrti rozdeleného mesta, aj keď v časti pod kontrolou izraelskej armády, neďaleko Hrobky patriarchov, posvätnej pre moslimov i židov a miesta častých treníc medzi oboma komunitami.

Izraelská Civilná správa, ktorá spravuje Predjordánsko a spadá pod ministerstvo obrany, vydala nariadenie na vysťahovanie v pondelok s tým, že prítomnosť osadníkov v budove narúša "krehké status quo" v mimoriadne citlivej oblasti Predjordánska.

Osadníci, ktorí sa do domu nasťahovali 28. marca, tvrdia, že nehnuteľnosť kúpili legálne od jej arabského vlastníka. Starosta Hebronu však hovoril o nezrovnalostiach v dokumentoch a Palestínčania, ktorí uviedli, že sú majiteľmi domu, pre izraelské médiá povedali, že ho nepredali nikomu.

Hebron je druhým najposvätnejším mestom judaizmu. Medzi vyše 180.000 Palestínčanmi v ňom žije asi 850 židovských osadníkov, ktorých enklávy strážia izraelskí vojaci.

Prípad osadníkov vyvolal napätie v izraelskej koaličnej vláde. Premiér Benjamin Netanjahu tento týždeň žiadal ministra obrany Ehuda Baraka, aby dal osadníkom viac času dokázať, že sú právoplatnými majiteľmi budovy.

Barak však v dnešnom vyhlásení uviedol, že vláda musí dodržiavať zákon. Zdôraznil tiež, že vlastnícke nároky na budovu budú naďalej preverované.