Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia zatkla 1200 nelegálnych palestínskych pracovníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Palestínčania boli zadržaní v priebehu uplynulých dvoch týždňov v rámci rozsiahlej razie zameranej voči čiernej práci.

Jeruzalem 23. marca (TASR) - Izraelská polícia zatkla približne 1200 Palestínčanov, ktorí pracovali v krajine bez úradného povolenia. Oznámila to dnes televízia al-Arabíja.

Palestínčania boli zadržaní v priebehu uplynulých dvoch týždňov v rámci rozsiahlej razie zameranej voči čiernej práci. Operácia bola súčasťou snáh o potlačenie vyše päť mesiacov trvajúcej vlny palestínskych násilností v Izraeli.

Izraelská polícia v utorok uviedla, že spoločne s 1200 Palestínčanmi bez pracovného povolenia bolo zaistených aj okolo 150 osôb, ktorí im poskytovali prácu.

Izraelský parlament minulý týždeň schválil prísnu legislatívu, ktorá má zamedziť nelegálnemu zamestnávaniu Palestínčanov v Izraeli. Previnilci, zdržiavajúci sa na území Izraela bez pracovného povolenia, môžu byť na základe nového zákona odsúdení aj na niekoľko rokov väzenia.

Takmer každodenné útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si za uplynulých vyše päť mesiacov vyžiadali životy už 28 Izraelčanov a najmenej dvoch Američanov. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 185 Palestínčanov - väčšina z nich boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri potýčkach s izraelskými vojakmi.