Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Izraelská vláda chce urýchliť rozširovanie osád v Predjordánsku

Na snímke Likud Benjamin Netanjahu (vľavo) a Isaac Herzog. Foto: TASR/AP

Izrael dobyl okrem iných území Predjordánsko a východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967. V súčasnosti tam vo vyše 200 osadách žije takmer 600.000 Izraelčanov.

Tel Aviv 18. júna (TASR) – Izraelská pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua schválila opatrenia, ktoré uľahčia rozširovanie tzv. židovských osád v okupovanom Predjordánsku. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru DPA.

Schvaľovanie projektov osídľovania bude mať namiesto ministerstva obrany na starosti proosadnícky minister financií Becalel Smotrič, uviedol v nedeľu armádny rozhlas.

Izraelská politika výstavby osád na okupovanom území sa dlho stretáva s medzinárodnou kritikou a v minulosti viedla k vypuknutiu konfliktov s ozbrojenými palestínskymi skupinami.

Nové opatrenia vlády významne znižujú počet krokov potrebných na schválenie projektov, píše DPA.

Smotrič uviedol, že výstavba tisícov nových obytných jednotiek v Predjordánsku sa uskutoční. "S Božou pomocou budeme pokračovať v rozvíjaní osadníckeho projektu a posilňovaní izraelskej kontroly nad týmto územím," napísal na sociálnej sieti.

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí toto rozhodnutie odsúdilo ako nebezpečné a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby vyvinulo na Izrael tlak s cieľom ho zrušiť.

Izraelčania a Palestínčania sa v Egypte v marci dohodli, že pozastavia "jednostranné kroky" na tri až šesť mesiacov. Podľa egyptského rezortu diplomacie Izrael prisľúbil, že nebude viesť diskusie o výstavbe nových osád v Predjordánsku štyri mesiace a že nebude pol roka schvaľovať nové projekty.

Izrael dobyl okrem iných území Predjordánsko a východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967. V súčasnosti tam vo vyše 200 osadách žije takmer 600.000 Izraelčanov.

Bezpečnostná rada OSN v roku 2016 označila tieto osady za porušenie medzinárodného práva a vyzvala Izrael, aby všetky osídľovacie aktivity zastavil. Palestínčania chcú vytvoriť vlastný štát v Predjordánsku, pásme Gazy a východnom Jeruzaleme.