Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia smrteľne zranila Palestínčana, útočil nožom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Izraelská hliadka okamžite spustila paľbu a palestínskeho útočníka postrelila. Palestínčan neskôr svojim zraneniam podľahol.

Jeruzalem 1.októbra (TASR) - Izraelské bezpečnostné sily v piatok večer na Západnom brehu Jordánu zastrelili Palestínčana, ktorý predtým nožom zaútočil na izraelského civilistu. Izraelská hliadka okamžite spustila paľbu a palestínskeho útočníka postrelila. Palestínčan neskôr svojim zraneniam podľahol.

Policajná hovorkyňa Luba Samriová spresnila, že vážne zraneného Izraelčana previezli do nemocnice.

Incident sa odohral na kontrolnom stanovišti Kalandia, ktoré oddeľuje Západný breh od Jeruzalema. Krátko po útoku sa v blízkosti zhromaždilo asi 200 Palestínčanov, ktorí začali do izraelských vojakov hádzať kamene. Tí dav rozohnali, informoval izraelský spravodajský server Ynetnews.

Palestínske útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí sa začali pred rokom a doteraz si vyžiadali životy 40 Izraelčanov.

Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 218 Palestínčanov – väčšina z nich boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri zrážkach s izraelskými vojakmi.

Palestínčania, ako aj izraelské a zahraničné ľudskoprávne organizácie tvrdia, že Izrael pri neutralizácii útočníkov používa neprimeranú silu.

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.