Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci zastrelili Palestínčana pri pokuse o útok nožom

Ilustračné foto Foto: TASR

Pri následnom zabezpečovaní lokality izraelskými vojakmi bol zblúdenou strelou ľahko zranený náhodný okolostojaci.

Jeruzalem 1. decembra (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky zastrelili dnes Palestínčana, ktorý sa nožom pokúšal zaútočiť na muža. Incident sa odohral na rušnej križovatke v blízkosti predjordánskej židovskej osady Guš Ecion.

Agentúra Reuters uviedla, že ide o miesto, kde sa v uplynulých dvoch mesiacoch odohralo niekoľko podobných útokov.

Pri následnom zabezpečovaní lokality izraelskými vojakmi bol zblúdenou strelou ľahko zranený náhodný okolostojaci.

Takmer každý deň sa opakujúce útoky nožom, prípady zámerného zrazenia izraelského chodca autom riadeným Palestínčanom a streľba si od 1. októbra vyžiadali život už 19 Izraelčanov. Izraelské bezpečnostné sily za rovnaký čas zastrelili 96 Palestínčanov, pričom menšia časť z nich boli páchatelia útokov na izraelských občanov a väčšina prišla o život počas zrážok s izraelskými silami. Mnohé z palestínskych obetí boli tínedžeri.

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

Ako pripomenul Reuters, násilnosti sú aj dôsledkom frustrácie Palestínčanov zo zmrazeného mierového procesu a zo 48 rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území - Západného brehu (Predjordánska) a východného Jeruzalema. Tieto územia a pásmo Gazy majú v budúcnosti tvoriť nezávislý palestínsky štát.