Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izraelské lietadlá v odvete zaútočili na úkryty Hizballáhu

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská energetická spoločnosť spresnila, že pri paľbe z Libanonu dostali zásah jej zamestnanci, ktorí boli v Doveve opravovať elektrické vedenia zničené predchádzajúcimi útokmi Hizballáhu.

Jeruzalem 12. novembra (TASR) - Izraelské stíhačky v nedeľu pri svojich náletoch zaútočili na úkryty militantného proiránskeho šiitského hnutia Hizballáhu v južnom Libanone. Išlo o odvetu za útok, pri ktorom protitankové strely vypálené z Libanonu zranili v izraelskej pohraničnej obci Dovev niekoľko izraelských civilistov.

Ako informovala agentúra AFP, v reakcii na to stíhačky izraelskej armády zasiahli viacero "teroristických cieľov Hizballáhu" vrátane "vojenskej infraštruktúry používanej Hizballáhom na koordináciu svojich teroristických aktivít".

Izraelská energetická spoločnosť spresnila, že pri paľbe z Libanonu dostali zásah jej zamestnanci, ktorí boli v Doveve opravovať elektrické vedenia zničené predchádzajúcimi útokmi Hizballáhu.

K zodpovednosti za útok na dedinu Dovev sa prihlásila Iránom podporovaná militantná skupina Hizballáh, pričom uviedla, že strieľala na izraelský tím, ktorý v blízkosti hraníc inštaloval "odpočúvacie a špionážne zariadenia".

Po tom, ako sa po vpáde palestínskych kománd na juh Izraela začala rozsiahla operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom v Pásme Gazy, sa situácia vyostrila aj na severe Izraela, kde sa zintenzívnili prestrelky s radikálmi na libanonskej strane spoločnej hranice.

V súvislosti s týmto vývojom Izrael nariadil evakuáciu obyvateľov ohrozených miest a obcí, ale zároveň Hizballáh dôrazne varoval pred útokom na Izrael. Izrael deklaroval, že ak Hizballáh vstúpi do vojny, môže ho postihnúť podobný osud ako obliehanú Gazu.

Pri cezhraničných útokoch militantov z Libanonu zahynulo podľa izraelskej armády a zdravotníkov doteraz najmenej šesť izraelských vojakov a dvaja civilisti.

Izrael a Hizballáh viedli v roku 2006 mesiac trvajúcu vojnu.