Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelské lietadlá zasiahli ciele Hamasu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Letecké útoky v pobrežnej enkláve boli reakciou na odpálenie rakiet z Gazy na južný Izrael z nedeľňajšieho večera, uviedli Izraelské obranné sily .

Gaza 18. decembra (TASR) - Izraelská armáda oznámila, že jej lietadlá v noci na pondelok zasiahli strelami zem-vzduch dve vojenské posty palestínskeho militantného hnutia Hamas v severnej časti pásma Gazy. Išlo o odvetu za predošlý raketový útok z Gazy, informuje agentúra DPA.

Letecké útoky v pobrežnej enkláve boli reakciou na odpálenie rakiet z Gazy na južný Izrael z nedeľňajšieho večera, uviedli Izraelské obranné sily (IDF).

"IDF berú teroristickú organizáciu Hamas na zodpovednosť za tento nepriateľský čin, ktorý mal pôvod v Gaze,"
uvádza sa v oznámení.

Izraelské rakety zasiahli svoje ciele a spôsobili značné škody, uviedli bezpečnostné zdroje. Podľa zdravotníkov si však nevyžiadali zranenia. Na území pásma Gazy bolo počuť silné výbuchy, ako aj zvuky dronov a prelietajúcich stíhačiek, uviedli obyvatelia mesta Gaza pre DPA.

Noviny Times of Israel predtým informovali, že rakety odpálené zrejme z Gazy zasiahli dva domy v južnom Izraeli. Podľa správy došlo k vážnym škodám, nie však zraneniam. K zodpovednosti za tieto útoky sa nikto neprihlásil.

Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi sa zvýšilo, odkedy prezident USA Donald Trump oznámil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Od tohto oznámenia zo 6. decembra prišlo pri vlne násilia na palestínskych územiach o život osem Palestínčanov a vyše 2000 utrpelo zranenia.