Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Izraelské lietadlá zasiahli v noci 150 podzemných objektov Hamasu

Dym stúpa po raketovom útoku izraelskej armády na pásmo Gazy, ktorý je vidieť z juhu Izraela vo štvrtok 26. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael odpovedal intenzívnymi leteckými údermi, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom, zahynulo už vyše 7000 ľudí, väčšinou civilistov.

Tel Aviv 28. októbra (TASR) — Izraelská armáda v sobotu oznámila, že jej stíhačky zasiahli počas intenzívnych nočných náletov 150 "podzemných cieľov" militantného hnutia Hamas na severe pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Vo vyhlásení armády zverejnenom na sociálnej sieti X sa uvádza, že zasiahnuté boli „tunely teroristov, podzemné priestory, kde plánovali svoje bojové akcie, a dodatočná podzemná infraštruktúra. "

Okrem toho bolo zabitých niekoľko teroristov Hamasu.

Armáda podľa denníka Times of Israel ďalej uviedla, že počas pozemnej operácie izraelských síl v pásme Gazy došlo k niekoľkým stretom medzi vojakmi a teroristami Hamasu. Izraelskí vojaci pri nich neutrpeli zranenia.

Armáda a tajná služba Šin Bet predtým oznámili, že pri nočnej operácii bol zabitý veliteľ vzdušných síl hnutia Hamas v pásme Gazy, ktorý pomáhal plánovať útok na Izrael zo 7. októbra.

Podľa armády zohral úlohu pri plánovaní a vykonaní útoku Hamasu tým, že riadil teroristov, ktorí prenikli do južného Izraela na padákoch, ako aj pri útokoch bezpilotných lietadiel na stanovištia Izraelských obranných síl.

Izraelská armáda v reakcii na piatkovú raketovú paľbu na Izrael podnikla v noci na sobotu aj nálet na pozíciu hnutia Hizballáh v južnom Libanone.

Militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas 7. októbra prenikli z pásma Gazy na územie Izraela, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Izrael odpovedal intenzívnymi leteckými údermi, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom, zahynulo už vyše 7000 ľudí, väčšinou civilistov.